Dec 2, 2010

Alhamdulillah.. Lega..

Bismillah..

1 Dismeber 2010, berakhirnya presentation PSM aku, bmkna sistem aku pun siap n tamatlah pengajian degree aku kat UTM ni.. Alhamdulillah.. sgt lega sbb smuanya selesai seperti yang dijangka n sistem aku siap sepenuhnya dalam masa yang telah ditetapkan.. Walaupun banyak bnde yang aku kena hadapi n rasai sepanjang nak siapkan projek ni n on the day of presentation, tapi aku rse smua tu byk mngajar aku utk jadi lbh matang n btanggungjwb dlm smua tindakan yang aku ambil dlm khidupan.. Pape pun, smua cadangan dan nasihat penyelia n pnilai2 aku, aku akan ambik jadi pengajaran utk develop sistem aku satu hari nnt..

Bila pk2 smula, mmg sekejap je masa blalu.. Hari tu duduk2 cite ngn Maya, mmg kami bdua dpt rs mcm kajaiban je.. huhu.. aku ingat lagi mse mula2 dtg nk daftar kat UTM.. Skrg ni, aku dh hbis dh pngajian.. Alhamdulillah, sgt lega.. Aku akn tresure smua memori2 kat UTM ni, xkirala pahit @ manis.. ^_^ Kat UTM ni, aku knl ramai org.. Byk watak, byk sifat, byk perangai.. smuanya unik n ad klbhan n kkurgan msg2.. N dgn dorg smua la aku bljr utk jd lbh matang dlm khidupan aku.. Thanks korg smua.. Nak list nama sorg2, jenuh.. hehe..

Pape pn, skrg ni time utk buat pembetulan PSM.. Byk format salah.. kihkihkih.. Dah mmg org yg taip tesis ni suka langgar rules, mknanya format pn msti sush nk follow.. fail la mnde2 skema cmni.. Tapi sblum PSZ reject tesis aku, n aku kne jilid balik (mknanya terbang duit aku..), baik aku ‘memaksa’ diri aku follow je format yang UTM dh tetapkan.. huhu.. Pape pun, skrg AKU LEGA N XSABAR NAK KONVO.. =)

aku nak bunga cmni.. tlg bagi.. hehe.. ^_^


konvokesyen UTM.. ^_^

Nov 25, 2010

~krn kita bukan malaikat~

Bismillah..

Alhamdulillah, masa untuk siapkan PSM dh hmpir tamat.. Projek aku pn dh smpi ke phujungnya.. Harap presentation 1 Disember ni bjln ngn lancar n moga tak kne ‘fire’ la ngn penilai.. Wahai encik2 penilai sy yg budiman.. ketahuilah bahawa sy sudh berusaha utk mnyiapkan projek ni sehabis baik.. Tlg la jgn ‘fire’sy smpi sy xleh jwb ye.. ‘Fire’ manja2 dh la.. hehe.. Pape pun aku harap smuanya baik2 je.. InsyaAllah..

Sjak dh xleh bkk FB ni, aku pelan2 dh blajar hdup tnpa FB.. Klu tak dlu, sehari tak bkk FB mmg xsah.. huhu.. Pe nak buat, aku addicted k ngn FB.. Game2 dia smua sngt mngoda hati aku..Podachiiikkkk.. Alasan xleh blah.. huhu.. Tp mmg aku hntu game pun.. klu leh smua game aku nak try.. huhu.. Pe nak buat.. Aku mmg minat main game.. hehe.. Tapi sjak skrg ni xleh bkk FB, aku addict nk mnulis kat blog plak.. hehe.. Ade sape2 bleh tlg tukr password blog aku plak???? huhu.. Biar pdn muka aku.. kihkihkih..

Bila dok belek2 blik blog aku dr start aku mnulis smpi skrg, aku sngih2 sndri.. haha.. mcm2 aku share ngn korg, tp lg bnyk yg aku smpan sndri.. share ckit2 dh la kan.. klu entry aku ad yg inspired korg, bg pringatan, blh ambik part2 positif dr pnulisan aku, Alhamdulillah la kan.. sme2 bg peringatan.. klu ad mne2 yg kurg n ksilapan, maafkan la aku ye..
Aku manusia biasa gak cm korg, byk kkurangan aku ni.. huhu.. sentimental plak.. tp pape pn, ber’blogging’ ni best sbnrnya.. slain dpt mbaiki smula susunan ayat BM aku yg makin tunggang langgang ni.. huhu

Dlm seumur hdup aku, aku pnh aa sekali kne sound ngn someone psl hal menasihat n bagi peringatan ni.. aku ske ltk status FB aku ayat2 positif @ lagu2 yg blh ambik iktibar.. utk pringatan bsama.. (klu pn mgkin org lain tak rse pape, skurg2nya aku sndri blh ambk iktibar kan..) dia tak aa sound direct kat aku, blapik la.. tp aku tau aa dia tuju ke aku.. kbetulan aku tbaca status dia..(dah aku ckp status msti aa kat FB kan? huhu..). tp tak ksh aa, skrg ni mnde tu pn dh lepas kan.. dia pn dh delete aku dh dr friend list.. marah sgt kot dia ngn aku.. xpela.. mgkn dia lg bahagia cmtu.. redha jela.. =)

pape pn, bagi aku tak slh kita saling mngingatkan antara kita.. Aku tahu
aku bukan perfect.. byk kkurgan, byk mnde lagi aku xtahu.. Aku suka baca status kwn2 aku kat FB, byk yg aku blh ambik iktibar.. kdg2 ada yg share cite best2, tagged reramai bg smua baca.. bagus la cmtu kan, sharing is caring.. tanda syg kita kat kwn2 kita kan.. ^_^ dah tagged reramai cmtu, smua bincg sme2 psl cite tu.. blh rptkan ukhwah.. kan3?? =)

manusia ni mudah lalai.. contoh tdekat,
DIRI AKU SENDIRI.. kne byk kan usaha utk positifkan fikiran dan attitude kita.. bagi aku bkongsi muhasabah kan diri dgn org lain tu xslh.. tak perlulah kita tunding jari kat org lain, mnilai org lain

“kau tu kurg dr aku, mane layak nak nasihat aku.. konon nak jadi ustazah..”
“Ala, diri sendiri pn lbh kurg, nak nasihat org..”


Wahai kwn2 aku yg tsyg, jgn la ad prasaan cmtu.. tu riak nama nya.. Malu lah kat diri kita sendiri kalau ad prasaan cmtu.. Bukan hak kita menilai ssorg kan.. baik ke kurg ssorg tu, hanya Allah layak tentukan.. Kita xdapat mbaca hati dan prasaan manusia.. Aku pn sme.. kdg2 aku sedar, aku ltk ayat2 nk muhasabah diri.. tp byk ujian.. bukan senang kan.. nafsu kdg2 brada d depan.. syaitan xkan bhenti mgoda smpi mati.. tulah antara usaha aku utk diri aku.. utk sntiasa mngingati diri sndiri.. (juga org dskeliling aku, insyaAllah..)

kita kne fikir smula, atas aras apa kita letakkan ‘kebolehan menasihati dan memperingati’ tu.. sdgkan tuntutan menasihati dan memperingati tu mmg ada dlm Islam.. Adakah ‘kebolehan’ tu dibolehkan bila byk ilmu sahaja? atau krn kekuatan iman? atau krn tinggi pendidikan? Maka bagi kita selagi blum mncapai aras ini, ssorg itu TIDAK BOLEH
menasihati org lain.. cmtu ke?

Aku teringat ustaz hasrizal (saifulislam.com) tulis dalam buku dia.. Ustaz hasrizal mengesyorkan ibubapa juga mendengar dan menghormati nasihat dr anak2 wlupn dia msih kanak2.. Klu dfikirkn logik, kanak2 apa sgt la yg dia tahu.. pendidikan n ilmu pun kurg lagi.. smua dok harap kat kita lagi kan.. jadi knp ustaz hasrizal ckp cmtu??
semuanya sbb nsihat tu sbnrnya tak kira siapa yg memberi.. bukan dinilai dgn umur, atau ilmunya.. tp input yg diberi.. INPUT tu yg mahal sbnrnya.. Samada INPUT MAHAL itu mahu dihadam dan diserap oleh pndengarnya, tpulangla.. =)

Manusia ni mudah lalai, alpa dan pelupa kan.. Kita bukan malaikat.. Oleh sbb itu perlunya kita sling mngingatkan antara satu sm lain.. kita tak perlu menunggu diri sendiri @ org lain itu utk mjadi smpurna, baru blh bagi nasihat.. sbb smpi bila2 pn manusia tak kan sempurna.. Itulah fitrah kejadian manusia biasa mcm kita kan.. Jadilah org yg rendah hati.. Yang menerima nasihat dari smua golongan manusia
..

Panjang nye aku mbebel.. huhu.. Aku mnta maaf klu ad sape2 yg baca entry ni, dia trasa ke apa.. Aku hnya nak kita smua sme sling mngingatkan.. nk mngingatkn org lain bukan mudah, ad juga cara2 nya supaya mereka tak trasa n utk mjaga ukhwah.. kita hdup bkn nak mnambah musuh, tp mjalin ukhwah sesama kita.. Jadi bpada2 la.. Berilah nasihat walaupun pahit, namun biarlah bhikmah.. =)

“Manusia memang sifatnya pelupa. Oleh itu jangan ego, hidup di dunia. Biarlah hati itu tunduk lebih rendah dari rumput yang ada di bumi. Kerana disitu kemuliaan seorang hamba. Terimalah nasihat saudaramu dengan seadanya dan berlapang dada. InshaALLAh, ALLAh itu sentiasa menilai setiap satu dari kita semua.”


Entry ini juga utk mngingati dan menasihati diri aku.. Ambil lah inputnya dan maafkan sgala kkurgan.. Alhamdulillah.. Wasalam..

Nov 23, 2010

~Angka 22~


Bismillah..

Alhamdulillah, usia dah meningkat.. Ada jgk pluang aku merasa umur 22 tahun.. Buat kawan2 aku, trima kasih sgt2 korg smua.. Lighten up my birthday.. sgt tharu, serius aku xkan lupa seumur hidup.. First time smbut birthday kat UTM, enjoy ngn korg smua.. Thanks dear.. =,)

peristiwa kne kunci luar bilik ngn hajar n Alia.. Btul2 xkn lupa.. huhu.. pndi blakon rupanya kwn fat dua org ni.. huhu.. thanks korg dua.. N tu maya, wanie, iffah, ema n halina yang nyanyi lagu besday ngn pnuh smngat, kuat n merdunya.. Ya Allah, trima kasih korg.. tak terkata btapa blur nye fat masa tu.. Yelah, sblum tu smua tgh insaf2 cite psl kiamat, dajal n mcm2 lg.. tbe2 nyanyi lagu besday.. huhu.. thanks korg.. xtahu nk ckp cmne rasa tharu.. maceh..^_^ Hadiah2 yang smua bagi mmg tak ternilai harganya..

Buat mama abah yang tak sengaja terlupa besday adik.. huhu.. xpe2.. its ok.. sbg denda, tahun ni wajib bg hadiah.. hehe.. nway, thanks banyak2.. nyanyi2 lagu besday dlm hp.. hehe.. rindunye smua kat rumah.. =)

untuk smua yang wish kat FB n hp.. Thanks smua.. May all the wishes come true.. amin ya rabb.. Moga kita smua sama2 dinaungi rahmat n kasih syg Allah.. insyaAllah.. Sama2 bjaya n bahagia dunia akhirat insyaAllah.. remember dear, jgn ingat Allah wktu susah je.. Ingatlah Allah ketika senang dan gembira.. kita akan bahagia.. ^_^

Buat org pertama yg wish besday.. trima kasih.. sgt terharu sbb awk ingat besday sy.. dan terima kasih dgn hadiahnye.. Sgt tak ternilai.. Betul ni, sgt terharu.. Sgt berharap sbulan tu cepat bjalan utk tiba pd tarikh 22 tu smula.. huhu.. sy akan blajar jd kuat.. insyaAllah.. xtahu smada awk bace ke tak blog ni, tp sy btul2 nk ucap trima kasih.. wlu kt mana pn awk, apa pn awk buat.. moga awk kuat n tpelihara d sana..

entry kali ni nk ucap trima kasih pd smua.. special entry utk korg smua.. hehe.. trima kasih smua.. kat sini dsertakan gmbar2 related ngn besday tahun ni.. hehe..



hadiah hajar n alia.. maceh korng.. ^_^


hadiah maya.. kiut.. maceh dear.. ^_^





Nov 16, 2010

UNIC - Erti Syukur

Lafazkan kalimah syukur
Lafazkan kalimah itu
Alhamdulillah...

Segalanya yang ku kecapi
Adalah milikMu Ilahi -Tuhan Maha Pemurah-
Tak kan terbalas walaupun sebesar zarah

Kenikmatan yang bertandang
Terkadang tidak dihiraukan - Lepas dari pandangan -
Dan bila hilang barulah dikesalkan

Adakalanya aku hanyut
Adakalanya aku lupa
Adakala aku leka
Ampunilah...


Kerana ku manusia
Lemah dan tidak berdaya di sisiMu
Seringkali terlupa nikmatMu
Datang tiada jemu..

Bila terhimpit mulalah
Mencari dan menyebut namaMu
Barulah merasai makna sebenar erti syukur
Syukur atas rahmatMu..


Adakala ku hanyut
Adakala ku lupa
Adakala ku leka dan adakala ku alpa
Kerana ku manusia
Lemah dan tak berdaya
Seringkali terlupa nikmat yang Kau kurnia
Ku bersyukur ya Tuhan
Segala pemberian
Walau luas lautan
Bukanlah perbandinganKu tingkat keimanan
Ku gilap ketaqwaan
Sebagai perlambangan
Terima kasih ku Tuhan

Onak duri kehidupan
Jatuh bangun sendirian
Ada hikmah yang tersimpan
Yang menguji iman..


Bersyukurlah selalu
Sentiasalah redha dan menerima
Tiap ujian tiba bukan diminta
Sebaliknya Allah Maha Mengetahui..

Kan ku bertasbih selalu
Bertahmid berzikir padaMu
Sebagai tanda ku nilai
RahmatMu Tuhan


Aku bersyukur Ya Allah
Segala pemberianMu pada
ku
Seluas lautan pun bukanlah jadi ukurannya
Memang tiada bandingan..

Segalanya yang ku kecapi
Adalah milikMu Ilahi -Tuhan Maha Permurah-
Bukan miliku pinjaman sementara
Syukur Alhamdulillah..

Sesungguhnya solatku,Amalku, hidupku, matiku
Kerna Allah yang satu
Kuserahkan segala harta jiwa dan raga
Sebagai tanda cinta
KepadaMu Yang Esa

Oct 17, 2010

~Bayangan seksa..~


Bismillah..

Petang ni, aku buka FB.. suka nak jenguk2 n teroka2 kalau ada citer best aku leh jadikan pedoman n sandaran untuk diri aku.. Rmi org kata, FB ni buang masa.. Aku tak nafikn, aku sndri pn kdg2 leka gak.. Men game je keje.. huhu.. Tapi ada gak klbhn nya.. Trutama skali bila tgk status kwn2 yg bg pngajaran n pringatan.. Buat kita yg cpt lalai ni, tjaga smula.. Biasalah manusia, mudh lupa.. Msti kne ‘alarm’ slalu kan.. Sbb tu rmi org ada alarm clock.. (eh, pe bnde aku mrepek ni??hehe..) Kdg2 plk aku baca artikel2 kat iluvislam. Sbb aku dh jd ahli bwh page dia, jd mmg slalu dpt updated artikel n story.. Bila baca, hati rse tenang n kuat.. Tapi mnde ni kne amalkan slalu, klu blh biar hati muhasabah slalu.. Kalau tak, lalai lagi.. Kan3??

Entry kali ni aku bkan nk citer bab lalai.. Org yg taip ni pn slalu lalai, xkn nk bebel2 ngn korg psl lalai plk kan.. xlayak.. xlayak.. haha.. Entry kali ni, aku nk highlight kan statement kat bawah ni..

~Jgn lempar dia ke neraka, jika kamu ikhlas menyayanginya.. Lindungi dan bawa lah dia ke jalan mulia.. InsyaAllah, hati kamu akan tenang dan bahagia..~

Aku tbaca satu artikel ttg empat golongan lelaki yg akan dilemparkan ke neraka.. Ya Allah, automatik aku trus tringat kat abah.. Ps tringat kat abah, teringat kat... kat.. kat spe2 lah.. Astaghfirullah, tmenung pnjg aku.. Tgh dok sndar mngelamun tu, aku tgk kaki aku.. tbe2 benak aku terlintas

“Kaki ni satu hari nnt tnpa keraguan lagi akan berdiri kat padang mahsyar”

Abah pun cmtu kan.. Abah akan bdiri juga kat padang mahsyar nnt.. Laju je otak aku flashback blik smua yg aku dh buat selama ni dlm hidup aku.. Bnyak nye dosa aku yg abah akan dipertanggungjwb kan kat pdg Mahsyar nnt.. Ya Allah, apa aku dh buat ni??
Abah yg sgt penyayang ngn anak2, sgt ambil berat ttg kami sekeluarga, abah yg dulu putih tapi dh jd gelap kulitnya sbb berpanas nk cari nafkah untuk kluarga, abah yg bngun tiap malam mnangis n bdoa utk ksejahteraan kami, abah yg xkisah dia susah asal kluarga cukup segala, abah yg dh tua umurnya tapi masih gagah lwt aku walau aku sjauh ni, abah yg snggup tahan keinginan smbung blajar n cita2nya, abah yg snggup lbhkan duit utk pngajian anak2 dr beli ubat penawar kencing manisnya.. Ya Allah, anak apalah aku ni?? Kalau ada anak tak kenang budi dlm dunia ni, aku rse aku jauh lbh truk dr dia.. Byk sgt pngorbanan abah smpi aku xleh nk list smua dh.. Ni baru ckit.. Tlalu sdikit..

Bila aku tutup mata, aku tbayang abah tseksa.. Astaghfirullah, tak berani dh aku nk pejam mata.. Bayangan aku sndri dh buat air mata jatuh tak terhingga, tu baru bayangan aku.. Belum lagi keadaan sebenar seksa di sana.. Aku pnh baca sebuah kisah, ttg sorg pramugari yg pengsan di Mekah masa nk mnunaikan haji.. Dalam keadaan xsdr tu, dia dh diberi bayangan seksa di sana.. Smpikan bila terjaga dia sndri xdpt nk gmbarkan smua tu dgn kata2, hnya katanya tlalu truk azabnya.. Aku tgk abah cucuk jari nk check darah pun, aku dh pling muka.. xsnggup tgk darah abah menitis kuar.. Tapi nape aku mudah je buat dosa bgunung2 bnyaknya tnpa rse bslh pun kat abah?? Tu ke namanya aku ikhlas sygkan abah?? Palsu je..

Bila pk smua yg dh blaku, aku rse mcm nk blik peluk abah.. aku nk salam tgn abah, mnta maaf kat abh, cium pp abah.. Aku nk ckp btapa aku ikhlas sygkan abah.. Tak sbar rasanya nk jumpa abah.. Aku nk jadi anak yg baik.. Anak yg solehah.. Aku xnak lempar abah dlm neraka.. Aku amanah buat abah.. Abah berikan spenuh kpercayaan pd aku, aku kne jge kpercayaan tu.. 28 hrbln ni insyaAllah abah dtg lawat aku.. Aku rse nak msak kan mknan special utk abah.. Aku xpndi pun masak, tapi abah selalu ckp kat aku ngn along..

“abah xkisah pun sedap ke tak.. along ngn adik dpt masak utk abah cmni pun dh cukup gembira n terharu dah abh..”

Abah tak cerewet ttg makan, smua abah makan.. xsdp pun abh makan juga.. Hari tu aku buat sup kat rumah, xla sedap mana tp abah makan byk juga.. Aku tak tahu klu abah nk ambik hati aku, tapi aku rse hepi tgk abah mkn bnyk.. Aku nk bkhidmat utk abah n kluarga sedaya aku.. Aku nk lihat mereka bahagia n gembira.. Aku dh byk abaikan tnggugjwb n peranan aku sbg anak yg solehah, moga aku bksmpatan utk memperbaiki segalanya..

“Ya Allah, telah kau kurniakan aku kelurga yg bahagia.. Kluarga yg luar biasa hebatnya.. Tulus cinta bersulam kasih.. Abah dan mama.. Aku mmbesar dlm keadaan sempurna.. Sdayanya mereka mngerah tenaga, agar bisa mmberikan yg tbaik buat anakanda tercinta.. Mereka bukan org berada, juga tiada harta berjuta.. Cukup agama, ilmu dan akhlak mereka semat di setiap jiwa zuriat mereka.. Berulang kali mrk ingatkan bahwa mrk bukn hdup bjuta2 era.. Mrk psti akan pergi jua.. Di kesempatan ini Ya Allah.. Di kesempatan yg masih bsisa ini.. Izinkan aku bkhidmat spenuh jiwa raga buat mreka.. Sedaya aku mmbuat mereka bahagia.. Tuntuni dan redhai langkah ku ya Allah.. Amin..”

~Saat Lafaz Sakinah~

Bismillah
Far East - Saat Lafaz Sakinah


Heningnya
Sunyi suasana
Lafaz sakinah bermula

Apa rasa
Diterjemah hanya
Sebak abah tangis ibunda

Adalah aku wali puteriku
Serah kini amanahku ini padamu
Nafkahilah dia curah kasih dan cinta
Lebih dari yang ku berikan kepadanya

Korus
Dulu esakannya sandar di bahuku
Tangisannya kini ku serah padamu
Bukan bermakna dia bukan milikku
Fitrahnya perlukanmu
Jadikanlah dia wanita syurga
Mengerti benar akan maharnya
Taat itu bukan hanya pada nama
Indah ia pada maksudnya

Ku akur
Akan pesanmu
Puterimu kini amanahku

Iringilah
Dengan doamu
Bahagia kami dari redhamu

Oct 16, 2010

~Ketika Allah memilihkan mu utk ku~

Padamu yang Allah pilihkan dalam hidupku..
Ingin ku beri tahu padamu..
Aku hidup dan besar dari keluarga bahagia..
Orang tua yg begitu sempurna..
Dengan cinta yg begitu membuncah..
Aku dibesarkan dgn limpahan kasih yang tak terhingga..
Maka, padamu ku katakan..
Saat Allah memilihmu dalam hidupku,
Maka saat itu Dia berharap, kau pun sanggup melimpahkan cinta padaku..
Memperlakukanku dgn sayang yang begitu indah..



Padamu yang Allah pilihkan untukku..
Ketahuilah, aku hanya wanita biasa dengan begitu banyak kekurangan dalam diriku,
Aku bukanlah wanita sempurna, seperti yang mungkin kau harapkan..
Maka, ketika Dia memilihmu untukku,
Maka saat itu, Dia ingin menyempurnakan kekuranganku dgn keberadaanmu.
Dan aku tahu, Kaupun bukanlah laki-laki yang sempurna..
Dan ku berharap ketidaksempurnaanku mampu menyempurnakan dirimu..
Karena kelak kita akan satu..
Aibmu adalah aibku, dan indahmu adalah indahku,
Kau dan aku akan menjadi 'kita'..



Padamu yang Allah pilihkan untukku..
Ketahuilah, sejak kecil Allah telah menempa diriku dgn ilmu dan tarbiyah,
Membentukku menjadi wanita yg mencintai Rabbnya..
Maka ketika Dia memilihmu untukku,
Maka saat itu, Allah mengetahui bahawa kau pun telah menempa dirimu dgn ilmuNya.. Maka genggam tanganku dalam mengibarkan panji-panji dakwah dalam hidup kita..
Itulah visi pernikahan kita..
Ibadah pada-Nya ta'ala..



Padamu yang Allah tetapkan sebagai nahkodaku..
Ingatlah.. Aku adalah mahlukNya dari tulang rusuk yang paling bengkok..
Ada kalanya aku akan begitu membuatmu marah..
Maka, ketahuilah.. Saat itu Dia menghendaki kau menasihatiku dengan hikmah,
Sungguh hatiku tetaplah wanita yg lemah pada kelembutan..
Namun jangan kau coba meluruskanku, karena aku akan patah..
Tapi jangan pula membiarkanku begitu saja, karena akan selamanya aku salah..
Namun tatap mataku, tersenyumlah..
Tenangkan aku dgn genggaman tanganmu..
Dan nasihati aku dgn bijak dan hikmah..
Niscaya, kau akan menemukanku tersungkur menangis di pangkuanmu..
Maka ketika itu, kau kembali memiliki hatiku..



Padamu yang Allah tetapkan sebagai atap hunianku..
Ketahuilah, ketika ijab atas namaku telah kau lontarkan..
Maka dimataku kau adalah yang terindah,
Kata2mu adalah titah untukku,
Selama tak bermaksiat pada Allah, akan ku penuhi semua perintahmu..
Maka kalau kau berkenan ku meminta..
Jadilah hunian yang indah, yang kukuh…
Yang mampu membuatku dan anak-anak kita nyaman dan aman di dalamnya..



Padamu yang Allah pilih menjadi penopang hidupku…
Dalam istana kecil kita akan hadir buah hati-buah hati kita..
Maka didiklah mereka menjadi generasi yg dirindukan syurga..
Yang di pundaknya akan diisi dgn amanah-amanah dakwah,
Yang roh dan jiwanya selalu merindukan jihad..
Yang darahnya mengalir darah syuhada..
Dan ku yakin dari tanganmu yg penuh berkah, kau mampu membentuk mereka..
Dengan hatimu yg penuh cinta, kau mampu merengkuh hati mereka..
Dan aku akan selalu jatuh cinta padamu..


Padamu yang Allah pilih sebagai imamku…
Ku memohon padamu.. Redhalah padaku,
Sungguh Redhamu adalah Redha Ilahi Rabbi..
Mudahkanlah jalanku ke Surga-Nya..
Karena bagiku kau adalah kunci Surgaku..
(Maya, sy copy dr blog awk.. thanks dear)

Oct 10, 2010

~Tentang kamu~

Bismillah..

Entry kali ni aku nak crita psl Siti Nurfarisya Md Noh.. Adik aku.. Oleh sbb aku dh rndu sgt kat dia, aku gagah kan gak tulis psl dia utk entry kali ni.. Utk pngetahuan korg, beza aku ngn isya 14 tahun.. Dia lahir mse aku form 2.. Mse mula2 dia lahir, aku sgtla mnyampah, benci, mluat n xsuka ngn dia.. ada bau2 ke’jeles’an di situ.. wahaha.. mgkin sbb dia dh ambik takhta aku sbg anak bongsu @ anak termanja dlm family, dia ambil title ‘adik’ aku n pling pntg dia ambik tumpuan smua org.. tp skrg, aku n dialah geng ‘karas’ dlm family aku.. wahaha..

Isya ni mcm cermin diri n hdup aku.. Aku mcm nampak smula diri n hdup aku dalam dia.. sikap, perwatakan, minat, rupa, cara bercakap, berfikir, marah.. Banyak persamaan.. Dia macam twin aku.. Cuma dia versi kecik.. hehe..
Hari tu aku cakap ngn dia dlm telefon, soalan lazim aku mstilah psl study dia.. Aku mmg dh tahu dh jawapan standard dia.. Tapi aku sje je tnya..

Aku: Isya, study cmne?? Ok?? Dah sedia nak exam?
Isya: Ok je study.. dh sedia dh..


Tu lg satu psamaannya.. Smua org anggap aku dgn isya ada confident level yg tinggi.. Dlm bnyk hal, kami lbh suka ckp kami boleh buat dr merungut n gtahu kami xboleh.. Tp sbnrnye, kami je yg tahu.. Aku pn sme mcm isya, ble mama abh tanya aku blh ke buat, aku ckp aku boleh.. Wlupn sbnrnya aku sndri takut n xpsti.. Sbb utamanya, aku xnak dorg risau.. sme mcm isya.. Aku pnh bwk dia citer2 personally ngn aku.. Aku tny dia, “isya ckp btul2 kt adik.. isya betul ke blh buat?? klu rse sush ckp, adik tolong” n dia gtahu sbnrnya dia rse susah, tp tkut nnt mama abah risau.. Can u see that?? Persamaan..

Setiap kali tgk isya bdebar2 tnggu result, nk sit for exam, kne marah ngn sape2, g tuition siang malam, xperform dlm study, markah menurun..Aku pn rse bnde same.. Aku nampak diri aku dlm diri dia.. Aku dpt rse apa dia rse.. N setiap kali tu gak hati aku berbisik..

“Jgn sedih.. Cukup adik rse smua kesusahan tu.. Adik nak smua nya lebih mudah utk isya.. I will try to guide u my little sister.. Plz, jgn patah semangat.. Isya blh pegi lebih jauh dr adik.. Peluang isya cerah..”

Tiap kali aku blik rumah, aku nk jd org yg plg btanggungjwb utk teman dia study, buat revision, hafal pape yg ptut dia hafal.. Aku nk cuba berikan dia formula n kaedah yg plg mudh supaya dia tak rse sush.. Bagi dia rse blajar tu best, bukan tekanan.. Yes, n she likes it.. Pape pun dia budk2.. cre xsme mcm kte yg kne focus btul2.. plg tidak aku buat ayat2 mudh supaya dia mudh hafal bahasa arab dia.. misalnya “kanabatun”, aku suruh dia ingat pkataan “wakanabeb”.. haha.. dekat2 kan?? but, amazingly it works!! n dia mudah faham.. pape2 pun enjoy, jgn bg dia tekanan melampau..

kalau math, aku xde cre len, aku spot soalan.. bg dia buat soalan2 tu n dlm mse sme bg ganjaran klu dia btul n ajar klu dia salah.. sains, aku suka ajak dia tgk sndri mnde2 tu.. klu misalnye dia kne tgk proses tauge membesar, slalunya mama awl2 dh ajar dia tanam tauge sndri.. jaga tauge tu n tgk sndri pe jd ngn tauge dia.. Kami just follow up n jwb soalan2 dia.. tp aku enjoy n hepi tgk dia hepi..


Tiap kali sblum dia g sekolah n jwb exam (slalunya bila exam final, aku slalu ad kat rumah), aku ckp kat dia suruh dia try sbaik mungkin.. “Isya cuba sebaik mungkin.. pape pun isya dah usaha”. yup, aku nk dia tahu, ilmu tu pnting sbg penyuluh mse dpn, bukan sbg tekanan..

Hari tu kebetulan aku ada mse sekolah dia pnggil ibubapa dtg ambik report card. Aku ingat lg mse mama, aku n along dtg nak ambik report card kt kelas dia, mmg muka dia dh pucat lesi.. Aku teman mama smpi meja guru, tgk kat report card isya, dia dpt no 5. Aku tahu dia msti frust.. Aku g meja dia, angkat beg dia nk bwk dia blik.. Dia trus je tny, “Dik, result isya cmne.. ok ke?”.. aku angguk2 smbil snyum.. yup, bg aku ok.. slagi mana dia dpt markah ok, n displin dia ok, aku dah happy sgt.. kdudukan dlm kelas tu bkn pnentu..

Atas keta, mama gtahu isya dia dpt no 5.. Nampak riak sedih kat muka dia.. Aku diam je xnk komen pape.. pelan2 mama susun kata, xnak buat dia sedih..

“Mama tahu isya dh cuba.. Bagi mama, smuanya ok.. Isya dpt A smua subjek yg lain cuma 1 B. Kdudukan dlm kelas bkn pnentu, yg pntg isya blh perform.. Jgn kejar kdudukan tu..”

Isya diam je dgr ckp mama.. Pstu dia bsuara..

“erm, isya lulus smua subjek juga kan.. xpela klu dpt no 5 pun.. isya masih stay kat kelas sme..”

Isya masih tlalu muda utk tipu aku.. Aku lbh dulu mkn garam dr dia.. Pape pn, dia cermin khidupan aku.. Dia mmg tnjuk riak muka xkisah, xpape, tapi aku tahu deep inside dia kcewa juga.. Kcewa sbb xblh ptahankn kdudukan tmpt ptama.. Kcewa sbb xdpt bg kgembiraan pd abah.. Pape pun, priority aku dan dia dlm khidupan adalah mngembirakan org yg kami syg.. Itulah paling utama.. Diri sendiri jd no 2 pun xpe..

Tiap kali aku pk psl isya, aku rse bsyukur dia ada fikiran sematang tu sejak kecil.. And I’m proud of her.. Dia matang dlm umur semuda tu.. Aku bangga jd kakak dia.. Mngkin surrounding dia pnuh ngn org dewasa, dia ikut bfikiran dewasa.. Alhamdulillah.. Cuma aku xnak dia tension.. tu plg utama.. Tiap kali aku balik, aku pstikan dia banyak main dr belajar.. Bukan aku nk buat dia buang masa, tp aku nk dia rse rilek.. Rilek blh luang mse ngn aku, rilek skjp dr study je tiap masa.. Pape pun dia tetap budak umur 8 tahun, fitrah nk main masih ada..

Aku xtahu nape, aku rindu sgt kat dia skrg ni.. Rindu nk sakat dia, gelak2 ngn dia, citer2 ngn dia.. Indah hdup ada adik ni.. Aku dh lme rsekan n sgt bsyukur aku ada pluang n ksempatan utk dpt adik sbaik n sbijak isya..

“isya, adik slalu doakan isya.. Moga membesarlah isya mnjadi muslimah n anak yg bguna n solehah.. Adik xnak isya ikut jejak adik.. Cermin lme dlu dh bnyk kkurangan n kcacatan.. InsyaAllah adik akan pstikan cerminan pd diri isya lebih indah dan anggun lagi.. Berjaya dan berbahagialah kamu adik ku dunia n akhirat.. Adik sayang isya.. “



Oct 9, 2010

OST-Lagenda Budak Setan (Male version)

Bismillah..

Hurm, nape emo ek mlm ni.. Rse mcm xsdp hati pn ade.. Ya, Allah.. Nape aku rse smcm je?? Aku bru tdo 30 minit, aku tjaga smula sbb hati bdebar2.. Nape ni?? Tangan aku laju je kol mama.. Tnya family ok ke tak.. Mama ngn suara2 ngantuk ckp ok je smua.. Xde pape pun..Sori mama, adik curious sgt smpi xleh pk dah..

Jadi kalau bukan family, nape debar ni xhilang lg?? Tah nape rse mcm nk nangis, rse mcm ad org ngh sedih skrg ni?? Ke aku je yg pk sgt ni?? Bila dh rilek trus je trasa nk lyn OST lagenda budk setan ni.. Tp asyik dok ulang2 part sme je.. Nape ni??

Perasaan aku je ni.. Xde pape la.. Tp mmg nk kne kuar air mata dlu bru leh reda.. Astaghfirullah..


Ku sebut nama mu..
Disetiap doaku..
Dan ku kan setia..
Kenangan tentang mu..
Yang ku dapat hnylah bayang mu..

Oct 6, 2010

~Lagi 2 bulan(sampai ke 2 bulan)~

Bismillah..

Aku sgt2 berharap 2 bulan ni akan berakhir dgn jayanya.. Xsabar nak tgk result diakhirnya.. Hurm.. Sempat ke?? PSM (Projek Sarjana Muda) aku yg progress cm siput.. Tah2 siput pn lagi laju dari progress aku.. Sape la yg hebat buat mobile application ni?? Plz, ajar la aku yg lgsung xde basic ni.. Klu sistem aku wt web je, mmg ak dah sedap dah skrg ni.. Goyang kaki wa ckp lu.. Huhu.. Tapi, itu smua hanya dlm mimpi.. Pape pun, aku tetap student Network & Security.. Xleh nak ckp bnyak, aku kne relate gak sistem yg aku nk develop ngn jabatan aku..

Tiap malam aku tdo lewat, baca mcm2 tesis n coding.. Mata aku dh kuyu baca coding Java.. Atcually, 2 hari lepas aku dah down sgt2.. Pe taknye, aku tnye budak kelas aku (nama dirahsiakan, for his own good..) Aku tnya la cmne nk develop mobile app.. Soalan pertama dia kat aku..

Dia: You ada basic ke develop mobile app?
Aku: (geleng2..)
Dia: Wah, klu cmtu mmg xboleh develop la.. J2ME susah la..


Weh, smua org yg hebat xkira la ko Bill Gates ke, MAC pnye engineer ke, Nokia engineer ke, you will start from ZERO k.. Xde org yg lahir2 trus je dh tahu coding Java, tahu nk develop mobile app.. (Aku emo jap.. ) Everyone will start from the very basic things utk bjaya.. Xdenye trus bjaya!! Sme la cm ko, ko kne start from the very basic things, merangkak, bertatih n perlahan2 start blari utk develop mobile app. And now, ko dah start ‘berlari’ ko nk lupa saat2 manis n memori2 indah mse ko xtahu pape dlu?? Plz, jgn jd hipokrit k!! Ko pnh lalui saat kesusahan mengejar ‘basic’ tu.. And for your info, ayat2 ko penyebab yg sgt2 kukuh utk buat aku down..

Ok, saat2 emo dah blalu.. Aku penat nak emo ngn org.. Ckupla aku bebel2 free.. Huhuhu.. Sbnrnye saja nk lepas tension n rse xpuas hati kat dia, xpsl2 korg kne baca.. Sori2.. Dush!!, tmbuk Fatihah sbb buat korg jd mcm punch bag.. Aku just xleh thn la org cmni.. xleh ke plg kurg klu ko xnk tlg pn @ kedekut sgt nk kongsi ilmu, ko jgn ckp mnde yg leh buat org down.. Sian doh kat org tu.. Pape pun pkla kalu ko jd org tu.. Ilmu klu korg susah nk kngsi ngn org, korg xdpt apa pun.. Better korg ajar @ kngsi ngn org len, insyaAllah korg akn lbh fhm ilmu tu.. Pahala pn dpt.. Hurm..Ok, pape pun sbb aku dh down sgt, apa lagi.. Aku jmpe ngn supervisor aku la..

Oh, aku xpnh lg cite psl supervisor aku kan?? Miss Hazinah.. Aku syg siot kat SV aku ni.. Sejak aku kenal dia mse aku ambik CCNA 2 dlu, aku mmg dh target nk jdkan dia SV aku.. Dia ni mmg best.. Susah nk jmpe SV yg rilek n sgt memahami cm dia.. Bwh SV aku ni je, ada 8 student wt PSM.. Smua brebut2 nk jdkan dia SV.. Nasib dia terima diri ku ini.. huhu.. Dgn dia, kita leh citer probs dlm sistem kita openly.. Xyah nk simpan2 dlm hati.. Then dia akan try cri solution.. Pling kurg dia bg idea ckit2 nk kurg kan ke’tensen’an dlm otak korg.. Btul!! Aku tiap kali ps jumpa SV aku ni, aku msti rse mcm bahu aku ringan dr mslah n otak pn xtensen sgt.. Best je ngn dia..

Hari aku dok tensen2 tu, aku pn g la jmpe SV aku ni.. aku ktuk pntu n bkk pntu bilik dia, tgk SV aku dh snyum kat aku.. Senang hati aku.. Aku pn pe lg, mluahkanla prasaan aku psl ksusahan nk buat mobile app.. SV aku dgr ngn pnuh sbarnye tiap mslh aku.. Waa, aku sgt tharu.. FYI, SV aku ni dia suka conteng2 tau.. Hehe.. (hrp miss xbce blog aku ni..hehe..) Ps citer2 mslh aku n gtau psl sistem, Miss start ambik paper n pensel, conteng2 atas paper tu apa yg aku terangkan kat dia.. Hehe.. Tp sbnrnya, tiap apa yg dia conteng, aku mmg simpan tau.. Sbb tiap lukisan dia tu adalah ringkasan dr pe yg ktorg bncg.. Yes, she likes to make everything as simple as possible.. Aku ingat lg, nota CCNA dlu pn dia leh ringkaskan.. Klu la korg leh tgk cmne pnjgnye nota sbnr yg CISCO bg student, korg msti sgt2 bsyukur ada lect yg serajin Miss snggup ringkaskn utk korg.. =)

Kuar je dr blik miss, aku rse bsmangat smula nk siapkan sistem aku.. Aku tiap kalu tgk muka miss, aku mcm xsnggup nk buat dia rse sedih.. Aku tahu dia percaya kebolehan stiap anak2 didik dia.. Aku xsmpi hati nk musnahkan kpercayaan dia.. Pape pn, kne cuba yg tbaik.. =) Aku ada 2 bulan lagi utk siapkan sistem aku.. Aku rse takut xsmpat nk siapkan dlm mse yg dh dtetapkan.. Report lagi.. Bukn senang nk senang kan.. Bnyk mnde kne buat n pk btul2.. Mcm Anis ckp kat aku, dahulukan benda yg prlu didahulukan.. Bersush2 dahulu, bsenang2 kmudian.. Pas dh siap smua, baru blh pk nk enjoy kan.. hehe.. Thanks Anis.. ^_^

K la, entry kali ni dh smpi ke pnghujungnya.. Luahan rasa hati je pun.. kekeke.. layan la ek.. jgn marah wa beb, sbb wa mmg suka merepek2 kat sini bila wa ada citer kan.. thanks korg sbb baca.. Aku suka, aku suka.. hehe.. Pape pn, doakan aku leh siapkan PSM aku dlm mase yg dtetapkan n aku leh la knvo ngn kwn2 aku y len, insyaAllah.. ^_^


Sep 30, 2010

sambung blajar @ keje? mne lg best?

Bismillah..

Hurm.. persoalan yg mncucuk2 n mnikam2 hati.. chewwaaahhh.. haha.. ok, utk entry pertama bulan 10 ni, biaq kita smua serius ckit k.. biaq kita smua pikiaq jauh ke depan lg, maju slangkah ke hadapan bak kata org2 lama.. hehe.. pulun ckit otak n akai kita pk pasai masa depan pulak.. hehe..

siang td, kononnye nak g teman Zera (aka Bidadari Hijau) jmpe Dr. Nora.. Kawan aku ni mmg smngat nk smbung study.. Lg2 org tsyg pn smbung skali kan, jd mkin la btambah2, mngunung2 n membukit2 smngat kwn aku sorg ni.. hehe.. jd aku yg innocent lg lurus bendul ni pn teman la dia.. Tok3, pintu bilik Dr.Nora Zera ketuk.. kami pn masuk pas Dr.Nora izinkan.. FYI, Dr.Nora ajar kmi klas Security Management. So Zera n aku pn masuk la ngadap Dr. Aku pn ngn sopan duduk la kat kerusi tepi bilik tu.. Dah aku rse ak xkne mngena nk ngadap Dr. kan.. Just nk teman Zera je..

So Zera pn mulakan la mukadimah..


"Dr, sy nak smbung master.. Nak minta pendapat Dr psl bidang yg sesuai.."

Tiba2 Dr pndang aku..

Dr: "Awk xnk smbung master gak ke?"
Aku: Erm, Dr.. Sy ingat nk keje dulu.. (smbil aku senyum ngn sopannya..)
Dr: Ala, nk keje dh.. Awk apply jela dlu master.. Muda lagi kan.. Yg pntg minat..


Adoi, dh Dr ckp cmtu, xkn aku nk tolak.. Plg tidak, ak kne gak dgr Dr nk bg explaination.. Mcm xhormat plk ak buat xtahu je.. Lgpn aku mmg minat nk smbung, tp ats sbb tertentu, ak rse cm nk cepat je kuar n tglkan UTM ni.. So aku pn beralih duduk dpn Dr n sblh Zera.. N ngn selamba badaknye, aku mengeluarkan soalan yg sgt jujur n ikhlasnye dr lubuk hati aku yg pling dalam.. haha.. Aku dh lme kot pndam mende ni.. N sbb ni jgkla ak cm 50-50 nk smbung..

Aku: Dr, project master ni kne develop system jgk ye?? Kalau kne wat cm PSM ni Dr, rse mcm susah je.. PSM pn rse tsngkut2 dah..
Dr: Klu awk ambik by course, mmg senang je.. Yang susah kalau by research.. Rmi senior awk yg sngkut bila buat by research ni..
Aku: Kne buat system gak ke Dr?
Dr: Erm, tgkla major apa awk ambik.. Kalau tak develop system pn, awk buat analisis la..
Aku: Angguk2(erm, ok gak ni.. penat dh nk develop system ni.. ak pening!!)


Mse tu, hati aku dh bbunga2 dh.. Sbb xpyh pk sgt psl system.. Lg2 ble ambik by course ni, ak g kelas cm biasa.. Score smua mcm mse degree ni gak.. Ak suka, ak suka!! hehe.. Dr siap tnjuk subject yg kami akan bljr 1 stgh tahun nnt.. Siap boleh potong2 lagi mana2 subject yg kami dh ambik.. mkin kurg la jam kredit.. Ok la cmtukan?? Ok, peratusan sambung = 70% (meningkat tuuuu.. huhu..)

Tp ad gak mnde yg mgusarkan aku.. As usual, mne ad citer indah je kan.. best klu ad mslh.. Tu baru nme khidupan.. huhu.. Aku ni nk ambik by course, so mne la dpt duit.. Jd spe nk bayar yuran pengajian aku??? PT?? oh, NO... tu bnde plg last aku akan apply!! Mama abh? Nope!! Enough la.. aku dh lama sushkn dorg.. xkn nk smbung mster pun aku nk rely on dorg lg kan.. smpi bila?? Bila aku nk bdikari?? Xnk, sbolehnye aku xnk sushkan mama abh lagi.. Keje? Dah ambik by course, msti siang aku ad kelas kan.. Kat spe aku nk luah mslh ni?? Haaa.. MAMA.. mnta pndapat mama la..


Jari aku laju je kol mama.. Tut2 Tut2.. msuk voicemail.. adoi, mne plk mama ni.. tgk jam, alamak!! lunch hour.. xpela, jap lg msti mama kol balik.. Elok je aku smpi bilik, mama kol.. Aku pn citer la brita gmbira aku nk smbung, n brita sedih aku xde duit nk byr yuran pengajian..

Mama: La.. xpela.. Adik smbung je.. Psl duit xpyh pk.. Tiap sem mama usaha cari duit nak bayar.. Jgn risau la..
Aku: Maaaa.. xnakla cmtu.. adik xnk.. adik nk try bdikari dulu.. klu adik keje smbil bljr, mama bagi?
Mama: adik nk keje apa? mama xde mslh, tp pape pn adik kne bncg ngn abah.. abah ketua keluarga.. Abah yg tentukan..
Aku: erm, klu tnya abh mmg pyh pnye lepas kan.. klu blh, carila keje pape pn.. asal blh hidup.. hehe..
Mama: sukati hang la..


Hahaha.. Mama mmg cmtu.. sgtla rock n sporting nya.. Tp klu skali mama marah, aku yg kecut perut lari msuk bawah katil.. hahaha.. Mslh mama mmg dh selesai, skrg ni masalah abah aku plak.. abah aku ni sgt lah payah melepaskan aku ni keje.. Klu korg nak tahu, seumur hidup, aku xpnh keje tau!! Kecuali mse praktikal hr tu je.. Along, abah lepas plak nk keje.. aku je yg slalu kne kurung kat rumah klu blik2 cuti.. =( Lps SPM dlu, aku pnh mnta izin abah nk keje smntara tnggu tawaran.. N abah ngan tegasnye ckp kat aku..

"Nape nak keje?? Adik ingat abah dah xmampu nak bg adik makan? xmampu dh nk bg adik duit smbung blajar?"

Ok, fine!! Sjak hari tu, aku janji dah aku xnk tnya dh psl keje ngn abah slagi aku xhbis bljr.. so skrg, apa macam??? adoi.. pening plak aku nk pk mne nk dpt duit.. Dh siang aku g kelas, mlm jela aku ad mase free nk keje.. Kje apa mlm2 yg ade?? Jd kutu embun la aku pasni.. haha..

Buat mse skrg, aku pn xtahu aku nk smbung ke tak.. Pape pn, aku nak apply dlu.. Intake masuk bulan Disember ni.. Smntara tu, pndai2 la aku cari keje pape dlu bg mnyambung hidup.. hehe.. Motif entry hari ni cm tergantung je kan.. sbb aku pn xtahu keputusan pe yg harus aku ambik.. Takpela.. Masa utk pk ade lagi n aku harus tnya serta mnta pendapat daripada Dia. Dia Maha Mengetahui mana yg terbaik utk aku.. So korg2 yg mana2 rajin nk smbung study @ dh smbung study, syabas!! Korg sgt kuat n tabah.. Wa salute sama lu!! huhu.. Doakan aku pn kuat n tabah cm korang gk k!!! Ok, papai.. ^_^

Hadith :Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:
”Jadikanlah dirimu orang alim (berilmu) atau orang yang menuntut ilmu atau orang yang selalu mendengar pengajaran atau orang yang mencintai (tiga golongan yang tersebut) dan janganlah engkau menjadi dari golongan yang kelima, yang dengan sebabnya engkau akan binasa.”(Riwayat al-Bazzar)

Sep 27, 2010

~Hapuskanlah air mata ku~

Bismillah..
Bila cinta kini..
Xlagi bermakna..
Yg ku rasa kini..
Hanya lah nestapa..
Ditinggalkan cinta masa lalu..

Dulu kau tawarkan manisnya janji mu..
Yang ku smbut itu dgn sgenap hatiku..
Hingga engkau pergi tinggalkan ku..
Hilangnya cinta mu..
Menusuk hati ku..


Malam sunyi tnpa suara.. Semua lena diulit mimpi.. Namun aku.. Aku terjaga dari lena ku yg pnjg.. Lalu meraba kembali secebis kenangan yg ku harapkan akan memberi ku secebis ketenangan.. Memberiku secebis kekuatan.. Namun akhirnya aku menangis lagi.. Aku mengeluh lagi..

Ya Allah, sang pencipta hati..
Ya Rabbi, Tuhan Maha Mengerti..


Aku tidak pernah selemah ini.. Mana diri ku yang dulu tegak berdiri?? Aku tidak pernah sedih kerana cerita derita seperti ini.. Sehari dua, aku pasti akan bangkit dan ketawa kembali.. Seperti tiada apa yang pernah terjadi.. Tapi bukan kini.. Aku si bunga yang layu dan hampir mati..

Tuhan..

Hentikan air mata ini.. Kerana ku rasakan aku telalu lemah menangisi.. Semua yang telah terjadi.. Yang pasti semuanya silap ku sendiri.. Aku tergolong dikalangan orang2 yang menzalimi dirinya sendiri..

Tuhan..

Ceriakan semula hati ini.. Berikan aku kekuatan untuk bangun dari kejatuhan ini.. Berikan aku keindahan bermunajat dan bercinta bersamaMu.. Berikan aku kcintaan berserah dan bertawakal kepadaMu.. Berikan aku dapat membuktikan betapa cerita derita ini memimpin ku untuk menjadi lebih kuat dan tabah bersamaMu.. Kerana aku tahu, aku mampu bangun semula dari derita ini.. Dengan pimpinan dan rahmat kasih sayangMu..

Ya Rahman, Ya Rahim..

Sesungguhnya jalan mujahadah mu ku tahu penuh berliku.. Akan sering nanti aku terjatuh dan menangisi peritnya luka itu.. Namun aku akan terus bersamaMu, itu janji ku.. Kerna ku tahu, jalan sukar itu pasti akan berbuah semanis madu..

Ya Allah, Ya Tuhan ku..

Bangkitkan aku di Padang Mahsyar nnt dengan penuh rasa syukur kepadaMu.. Bangunkan aku bersama golongan2 yg terpilih di sisiMu.. Bangkitkan aku tanpa rasa sesal lagi dengan apa yg telah berlalu.. Cukupi masa ini untuk aku menadah keampunan dariMu.. Temukan aku dengan pemimpin ku yang telah lama dirindu.. Bersama imam ku yang kau pilihkan yang terbaik dari sisiMu.. Bersama kami tersenyum tanda kemenangan di hari akhir itu..



~Hapuskanlah air mata ku..~
(SNFMN)






Sep 26, 2010

kisah aku, kwn2 n Herbalife~

Bismillah..

Ok, fatihah sgt semangat.. sehari blh taip 2 story.. N blog PSM msih tak bergerak.. Syabas bete.. Syabas.. (ikut style hindustan..) haha.. Ok, scara jujur n penuh honest nye, ak btul2 penat ngn PSM.. so hari ni fatihah lgsung xsntuh PSM.. main je.. tu yg smpi blh tlis 2 citer dlm shari ni.. hehehehe.. So, korg layan jela ea kepala ting tong ini.. hehe..

Malam ni ak bru blik g pesta knvo ngn Kak rihan.. menapak kot g pesta knvo dr Meranti.. haha.. klu sminggu ak cmni, blh turun kot berat aku ngn smulajadinya.. hehe.. Sbb smlm pun aku g gak pesta knvo.. Tapi ngn budak2 FSKSM.. Mmg meriah smlm.. n sgt best.. N 2 2 mlm ni, aku blik agk lewat.. Nak dkt jam 12 gakla bru smpi bilik.. Ok, back to the main topic k.. Aku ad 2 story bbeza utk 2 mlm bbeza kt tapak knvo.. hehe..

Story 1, malam 1:
Malam pertama g pesta knvo ni, ak g ramai2 ngn budak jbatan Maya.. Tapi oleh sbb dorg ad yg dtg nk jmpe geng dorg yg len + ada yg nk jmpe buah hati (hehe..) ktorg pn bpecah.. Janji yg pntg blik sme2.. Takut kot blik lewat2 2 3 org je.. Pape pn kami ppuan k!!! So aku ngn Maya pn mmulakan pjelajahan kami.. Maya ni mmg kaki shopping, so xde mslh la nk bjalan tnpa henti.. Aku yg jrg dtg mood shopping, mlm ni bhabis tenaga la nk jelajah padang kawad yang besar gedabak ni.. hehe.. Aku ni konon nya nak cari kasut crocs mcm Maya.. (tp bkn jnama Crocs la..) Waaa.. Tapi aku tak jmpe.. Lame kot aku dh cari kasut tu.. Atcually dulu mse Maya beli, ak tgh dok tmn dia beli.. Tapi mse tu, pndg sblh mata pn xnk kat kasut tu.. (Smbong tu..) maya siap tnya xnk ke beli, ak geleng2 nk tnjuk btapa ak xminatnye kasut yg bau cm plastik tu kan.. skrg, ak plk dok parah nk mncari.. Pattern slipar maya ni, dia ada reben comel kat depan.. Wane putih n sgt kiut.. Ak plg suka sbb dia bukn kasut ttutup.. Sng kot nk msuk je trus kaki aku yg kiut ni.. hahaaaa.. Tp stlh ak dok pusing2 smlm.. xde lah ada rzeki utk aku.. T_T

Okey misi pertama dh fail.. Next mission, ak nk kne cari gerai Herbalife.. Ak kne bagi berat ak n smua info yg dorg perlukan la utk program lose weight aku.. Mell perlukan smua ni utk tahu keadaan aku.. So ak ngn maya pun round2 la smbil dok jengah2 mencari gerai Herbalife.. Alahai, xde plak gerainye.. Mane ek?? Ak dh janji ngn Mell nak jmpe kwn dia kat gerai Herbalife tu malam ni.. Tapi nmpknye misi ak xbjaya jgk.. Haih.. pe lah nsib ak mlm ni.. Ak blik mbawa perut yg knyg n gmbar2 posing depa smua yg dok ikut tu jelah.. hehe..

~reramai~


~gambar dalam gambar~


Story 2 malam 2:
Ok, kisah aku buat malam ni sgtla opposite ngn citer2 di atas.. Aku sampai2 je tapak knvo, aku teman kak rihan g urut kaki dia yg skit dok trun naik tngga kat IRDA.. FYI, ngurut kt tapak knvo ni, bawah persatuan org2 buta negeri johor tau!! Jd yg tukang urut tu smua mmg ahli persatuan tu la = buta.. Ak tgk dorg, ak dh mula la nk ngalir air mata.. Tapi ak sgt kagum, dorg blh rse urat kat kaki kak rihan.. Sdg aku yg celik ni, pgg kaki aku smbil tutup mata knon nak cari urat, blh tertukar ngn kudis luka!!! aiyak, KANTOI!!! haha.. Tgh dok tgk2 dia kne urut2 tu (aku xurut k..), aku sje dok pntau2 luar gerai ngurut tu.. Ek, apa wane hijau2 muda tu?? Hijau muda = Herbalife!!! Aku dh excited dah mase tu, dok jengah2.. Ya Allah, gerai Herbalife betul2 depan gerai tmpat kak rihan kne urut tu.. Ak trusla gtahu kat budak yg jaga gerai tu aku customer Mell.. trus la dia pn ambik berat aku n smua info2 bkaitan.. Selsai sudh misi pertama aku.. Aku pn trus follow up ngn Mell psl smua tu..


~berat n related info needed~

Dah slasai kak rihan kne urut tu, kami pn gerak lagi.. Tapi kak rihan sakit kaki plk.. sian plk dia ak nk bwk dia gerak sgt.. Aku pn trus ajak dia g gerai kasut.. Aku nk gak beli 1 kasut.. Baru ak puas hati.. Kami pn smpilah kat gerai kasut, ak trus nmpak 1 kasut ni.. bkn jnama crocs, hrga pn murah.. cuma xla scomel kasut Maya.. Xpela, rzeki aku yg ni je kot.. Nanti pndi2 lah aku tmbah reben sndri.. so, ak pn belilah kasut tu.. Selesailah misi knjungan aku ke pdg kawad.. hehe..

So skrg, ak dh xde mood dh nk g pdg kawad.. Kalau ad mood pn, aku nak lawat anak singa yg kne kurung kat situ je.. sgt kiut, tp hdup dia xbebas.. Nak citer psl kbebasan, ponat dah den ni.. xpe, next punya next entry kte citer psl kbebasan la plk k.. Smua jenis kbebasan la.. Acara bebas, renang gaya bebas, smua mnde aku angkut citer kat korang.. haha.. jadi citer malam ni bakhir kat sini jela.. Citer indah ku di padang kawad.. haha.. Nnt smpi mood nk update, aku update lg k!! Daaaaa...


"Yesterday was a history, tomorrow is a mystery, but today is a gift. That's why, they call it a PRESENT"

Sep 25, 2010

~sentimental mood~

Bismillah..

Fatihah sgt rajin nk update blog personal, tp nk update blog PSM?? MasyaALLAH.. Miss Hazinah, ambe btul2 mnta maaf.. ambe mls nk update blog.. sbb ambe xtahu doh nok taip mnde.. takut nnt ambe dok mrepek je, ambe kuar tajuk PSM plk.. jd benarknlah ambe mrepek sorg2 kt blog sndri ni.. hehe..

errrrmmm.. as stated up there "sentimental mood" kan? jd cite ari ni, nk sentimental2, sensitif2, jiwa2, hati2, jantung2, heart2 n smualah yg swktu n sme ktegori ngn nye.. hehe.. Klu korg bukan sentimental orgnye @ tgh mls nk mlyn org tgh mood sentimental cm aku.. Silakan blalu.. hehe..

Tgh dok blur2 lg nk taip mnde ni sbnrnya.. tp mood sentimental doh dok ad doh.. cme tak tluah lg je.. tp tbe2 plk dok dgr lagu Inspirasi Hati (Mestica) ni.. Adoi.. meruntun2 hati yg tak brapa nk ok lg ni.. Awat lagu ni mcm faham2 je ni?? Xpolah.. dok layan, sedap ckit hati nk dengar..

"Seringkali aku bdoa pdNya.. Agar tabah menyusuri hidup ini.. Ya Allah berilah ku kekuatan.. Utk tempuhi dugaan yg mencabar. sekiranya ku mendapat pganti.. Ku harapkan insan seperti mu oh kasih.. banyak membantu dan mendorong ku.. mjadi hamba yg taat kpdNya.."

Lbh kurg + kurg lbh, cmtula lagu nye.. Jap2, blum habis lagi.. Aku xdgr 1 lagu je.. bnyak lagu kot.. ada lagi lirik best yang menyentap n kne sbijik2 kat ambe ni.. hehe.. layannnn...

"Telah jauh terpisah diri ku dan diri mu, dlm ruang dan waktu, sendiriku jalani sepiku.. Tanpa diri mu.. Resah ku tnpa hadirmu.. Sungguh berat hati ku.. Merasakannya.."-tak bisa memilihmu (sixsense)

Ok, dohla tu.. ckup2 la dok taip lirik lagu.. blmbak lg lirik yg best2 sbnrnya, tp xpyh la kongsi smua kan.. dipndek kan crita yg xbrapa nk pnjg, moodnya adalah sedih n berserah... Nak highlight ckit pktaan BERSERAH tu.. sbb secara jujurnya smpai ke saat n ketika ini, BERSERAH tu sgt susah untuk ambe.. adoi Fatihah.. pe nk jd ngn mung ni.. T_T (awat ak dok ckp tganu ni?? aku org utagha apa.. marah tok wan aku kat Perlis tu kang.. pak menakan aku ligan ngn penyapu kang, ank menakan dia lupa asai dahhhh.. tudiaaaaaa..)

ok, kembali ke bahasa asal utara ku.. yg dh kira bahasa rasmi kat rumah n aku adik beradik.. Sebenaqnya... Mood xdelah sedih mana pun.. omputeh tak berapa nk puteh kata.. "So-so je" huhu.. mgkin sbb aku dah mula trima knyataan n bnyk sngt mnde nk dok pikiaq sjak akhir2 ni.. so diketepikan sbntr rse sdih "berpisahnya sebuah pertemuan" ni.. fokus mne yg ptut dlu la.. Lagi2 ble dok pk mse dpn yg msih samar2.. Thanks la kat kwn aku Cik Nurul Umairah (aka Maya) yg snggup dok lyn kpala ak yg tgh ting tong ni..

Tp satu mnde yg aku msih dok pk lg smpi skrg, mcm tak realistik btul soalan ak kat cik Maya hari tu.. mse tu kpala ak mmg tgh ting tong lg.. ak ngn selamba badak nye tnya kat cik kwn aku ni kan.. Lbh kurg cmni la kronologinya dialog ak ngn Maya..


"Maya, kat tempat keje abg lan awk tu kan, xde ke pegawai2 muda yg single lg?? Kenal la sorg kat sy.."

(Maya yg tgh dok belek2 enset dia, trus pndg ak.. smbil buat muka mnyampah dia n buat muka dok sindir2 aku.. dia pk ak main2 la tu..haihhhh...)
"xde.. klu ade pn smua dh bpunya.. yg ppuan adala.. nk??? lgpun awk nak ke cr pengganti???"



tula al-kisah nye kisah dua org budak ppuan yg dh nk dkt 11 thun xberpisah2.. haha.. smua mnde kot ak leh kngsi ngn maya.. mmg kepala gile cm aku gak dia ni.. tu yg best!!huhu.. (harap maya xbaca blog ni..klu tak, mahu terbang ke awan..hahaha..)


N pd mlm ak tgh ting tong tu, ak tnya kat maya.. Ak atcually xtahu cmne ak leh pk cmni.. Tp nmpak sgt ak tak bserah lagi mse ni..


Aku: Maya.. Saya takut nk wt istikharah nnt.. Saya tkut bukan dia..

Maya: Tu mknanya awak betul2 belum brserah.. Klu nk istikharah, awk kne btul2 serah bulat2 kat Allah.. Biar Allah yg tntukan.. Allah psti tentukn yg tbaik buat awk..

Aku: (Tdiam...)



Klu ngn org len, malu kot nk ngaku cmni.. Nmpak mcm xmtang kot.. Mcm xleh handle mslh sndri.. Tp ngn Maya, aku tahu dia xkn blame aku.. Plg kurg dia mbebel je.. Aku akan dgr dia mbebel smbil angguk2 kepala tnda BUAT2 FAHAM.. haha..

But at the end, and the moral of the story kisah sedih kali ni, aku mula sedar aku tlalu bgantung pd makhluk ciptaan.. Yg pasti itu bukan jalan yang sbnr.. Sbb aku lupa pd yg menciptakan aku, dia dan korang semua.. Mmg aku masih sedih, msh xleh lupa, but I hope one day the miracles will comes and lead me the way I should go.. Aku nak lihat batas kekuatn n ksbaran aku.. Sbb until today, ak xpenah nmpak lagi smpi sjauh mana ak leh bertahan n boleh pergi.. aku nak dgn seikhlasnya lepaskan dia pergi.. SEIKHLASNYA dan BERSERAH SEPENUHNYA.. tu misi aku.. n aku harap, 1 hari nnt ble aku tjumpa @ tsermpak ngn dia, ak ckup kuat utk tersenyum n xlari dr dia.. Selebihnya, biar antara ak ngn Allah..


Pape pun, ak harap dia bahagia n bjaya.. Bukan stakat dunia, juga akhirat dia.. aku tahu dia ambik kputusan ni sbb dia perlu buat semua ni utk kbaikan kami.. Aku nk dia tahu aku xpernah salahkan dia.. Aku tahu dia rse susah.. sbb aku pn rse susah.. so it’s fair kan?? Xde spe yg ptut diperslhkan.. Masanya belum tiba, n jalan masih jauh lagi.. Kami pn msih blum bsedia.. Bnyk lg ilmu n pengetahuan yg kami harus bljr skrg ni.. N plg pnting, bnyk yg perlu diperbaiki.. Skurg2nya jalan utk contact selalu ada, cuma kami yg xmhu contact antara satu sme lain.. Thanks awk, sbb xambik satu2nye mnde yg msih menghubungkan kita.. Mungkin dia xkn baca pn blog ni, sbb dia xpnh tahu pn psl blog ni.. Tp… Aku suka merepek2 jual kerepek sorg2 kat blog klu aku ada cerita.. Hahaha.. So korg layan jela ek.. haha..
~You can never cross the ocean unless you have the courage to lose sight of the shore~ (Christopher Columbus)

Jul 28, 2010

~C.I.N.T.A~

Post kali ni ada sentimental ckit, jiwa2 ckit, n sdikit emosi.. Sapa tak knl cinta?? Dan siapa tak pernah merasa cinta?? Semua pasti prnah jatub cinta.. Cinta itu anugerah terindah dari yang Maha Esa.. Kita jatuh cinta pd Sang Pencipta, rasul dan nabi, pd agama, pd ibu bapa, saudara mara, juga para sahabat kita..Jadi secara ringkasnya, cinta itu mmg telah kita rasakan sejak dr azali lagi.. Mmg hidup kita penuh dgn CINTA.. Setiap yang kita lakukan jika lahir dr rasa cinta, insyaAllah akan menghasilkan produk juga hasil yang akan dicintai oleh org disekeliling kita.. InsyaAllah..


Ada seorg junior aku, dah pun bernikah.. Ya, mmg dalam usia semuda itu, sapa2 pun akan terfikir betapa ibubapanya berfikiran terbuka.. Bila diselidik, rupanya dia masih blajar namun dalam masa yg sama terlibat secara aktif dalam bisnes yg mmpu mjadi mata pendapatan buat dia dan suami.. Sdgkan suaminya juga masih belajar.. Alhamdulillah.. Aku tumpng gmbira.. Dari melakukan maksiat dan zina yg bpnjgan, bukan kah baik saja bernikah?? Jangan krna terlalu mengejar dunia, tuntutan akhirat kita lupakan. Bukankah bernikah itu juga satu ibadah?? Tapi bila difikirkan rasionalnya, ada juga mslh berbangkit dr isu ini.. Lebih2 lagi buat muslimin muslimat yg msih berjuang di medan sarjana.. Fokus dlm study itu penting.. Takut xdpt nk bahagikan masa.. Wang juga belum ada.. Stakat mharap pd JPA, MARA, dan PTPTN, mmg xboleh hidup. Sorg saja sudh trasa tidak mcukupi, apa lagi berdua?


Mama pernah katakan pd aku n along, "pape pun, mama nk along ngn adik keje dulu.. zaman skrg klu mharap cinta je, mana cukup.. Tipu klu org ckp dia boleh survive dgn cinta saja.. Apa2 pun perlukan wang dan ilmu" Ya, aku setuju dgn mama, tp bila memikirkan dugaan dan godaan cinta, dpt ke kita mhalangnya, mhentikannya?? aku sendiri payah benar utk malarikan diri dr semua tu.. Datang satu saat, hati sgt kuat dan dpt mnyembunyikan diri dr mata CINTA.. Tp dtg wktu lain pula, hati mula mendesak ingin mrasakan CINTA..


Tp setelah skian lama mrasa CINTA yg xpasti.. aku akhirnya menyerah kalah.. CINTA sebegini banyak menyakitkan.. Ya, MENYAKITKAN.. aku mula sedar, telah banyak masa aku buang melayani CINTA.. Hingga aku mengabaikan CINTA priority yg spatutnya brada di rangking teratas dlm setiap jiwa dan denyut nadi insan bernama MUSLIM.. aku sedar ini bukan masanya.. Sekian lama aku biarkan diri sendiri tak terurus.. Sibuk memikirkan prasaan org lain, hngga aku lupa bertanya hati aku sendiri.. Gembirakah dia?? Dia trasa terabaikah selama ini?? Adakah aku telah berlaku adil slama ini? Hati aku telah menjawab lama.. Namun telah lama aku abaikan.. aku sengaja membiarkan dia bbicara sendirian.. Maafkan aku wahai hati.. Jadi skrg, aku ingin mnyayangi diri aku sndri sblum mnyayangi org lain yg aku harap juga akn dpt mnyayangi hati aku dan mhargai aku..


Tertarik dengan satu artikel dr ILUVISLAM.. Benar2 telah mengusap lembut hati aku.. Berbisik pd aku indahnya cinta slpas pnikahan.. aku ingin skali merasakan indahnya CINTA itu.. Dan sesungguhnya aku pcaya janji Allah itu benar dan akan selalu terungkap kbenarnnya.. Semuanya terserah pd kita utk mpercayainya.. Ya, mgkin kesannya tidak akn klihatan sekelip mata, namun percaya lah ia akan tiba.. aku berharap hati sku akan selalu kuat.. Biar pun tiba masa aku mrasa ksunyian, aku pasti saat bahagia utk aku akan tiba jua..


Buat muslimin muslimat yg masih blum prnah mrasa cinta (couple), bbahagialah.. ssngguhnya pasti Allah telah merencanakan yg tbaik buat antum semua.. Buat aku juga sesiapa yg telah tlanjur bercinta dgn insan yg tak layak utk kita cinta, ingatlah wlu btapa indahnya kisah pcintaan anda,walau sebahagia mana perhubungan anda, belum lagi mnjadi tiket kekalnya hubungan antum berdua.. Masih belum terlambat merasa cinta hakiki dan abadi dari Allah.. Sgalanya telah Allah rencanakan buat kita.. Serahkan segalanya pd Allah, moga yg tbaik mnunggu kita di hadapan sana.. InsyaAllah.. Bersama kita menjauhi fitnah.. ^_^




(sumber dr ILUVISLAM)

Suatu hari, bayu lembut menyapa telingamu,

mengkhabarkan tentang tetamu yang bernama CINTA ingin bertandang ke rumahmu...

Dan berhajat tinggal di dalam kamar hati mu...

Kau gembira mendengarkannya...

Maka tatkala sang CINTA sampai di hadapan pintu rumahmu...

Apa yang akan kau lakukan ???

menerimanya sedangkan rumah mu bersepah tak terurus ???

Dengan perabot TAKWA yang reput dan sudah lapuk tak diganti,

dan warna-warna IMAN yang luntur tak diperbaharui...

Dan hiasan kelengkapan ILMU yang masih belum mencukupi ???


Sekalipun hatimu berat...

Pintalah sang CINTA itu pulang...

Beritahulah kepadanya...

Maafkan aku...

Aku masih belum bersedia untuk menerima kau sebagai tetamuku...

Kerana...

Aku ingin menggantikan perabot TAKWA ku kerana ia sudah reput tak bermaya...

Agar TAKWA ku mengingatkan aku agar aku mencintaimu tanpa melupai PENCIPTA ku,

yang Maha Pengasih...

Dan kau sendiri selesa beristirehat di dalam hatiku...

kerana aku ingin memperbaharui warna IMAN pada dinding rumah (HATI)ku...

Agar hilanglah gelisahmu, reduplah hatimu

dan tenanglah jiwamu saat kau memandang warna-warna IMAN yang indah berseri...

Terang dan menerangi...

Kerana aku ingin menambah segala kelengkapan dan hiasan ILMU dalam rumahku...

Agar kau selesa baring atas hamparan permaidani HARTA ku

dan kau selesa dengan tutur bicara HIKMAH ku...

Kau tahu wahai CINTA ???

Kerana setelah aku menerima mu sebagai tetamu ku...


AKU TAK AKAN BIARKAN KAU KELUAR DARI RUMAHKU BUAT SELAMANYA.......
~biarkan Allah memilih jodoh yg tbaik utk mu.. Mungkin esok atau nnt.. Atau tiada sampai kau mati..~ ^_^



Jul 19, 2010

Sem baru, permulaan baru, destinasi baru..

Blog baru yg kosong.. Sbnrnya sy bukanlah sorg penulis.. banyak bnde sy lebih slesa mmndam sndri @ tuliskan dlm diari.. Bila di buka pada public cmni, sbnrnya dah jadi buntu xtahu nak tulis apa.. Apa2 pun, sy cuba juga yang terbaik.. Ada english quote "Sharing is Caring".. InsyaAllah, selagi apa yang ingin dikongsikan itu adalah untuk kebaikan dan pengajaran bersama, apa salahnya kan..


Hujung minggu lepas, sy pulang melawat mak cik2 saya di Johor.. Sementelah saya pun blajar di Johor Bharu, agak pelik klau tak bertandang dan btanyakan khabar ahli keluarga belah ayah saya.. Di tambah pula dengan kegembiraan dan keterujaan ingin sgt bertemu dgn baby abg sedara sy yang baru saje lahir 2 bulan lepas.. alhamdulillah.. Semakin meriah keluarga saya dgn khadiran dia, dan semakin bertambah ummat manusia di atas muka bumi Allah ini.. Alhamdulillah~ ^_^


Abg saudara sy hanya 2 beradik (dia dgn abg nya), dan kedua2nya lelaki, jadi ayahnya sgt berharap dapat merasa cucu perempuan.. Tmakbul juga harapan ayahnya (datuk pada baby).. Tak lepas memegang baby yang di beri nama Puteri Derissya tu.. Semua pakat nak kata baby tu ikut muka masing2.. mmg meriah dgn khadiran dia..Saya juga dah lama tak mmegang bayi kecil.. Agak kekok sebenarnya mmandangkan sy sndri tak merasa menjaga dan bmain dgn adik sy masa dia kecil dulu. Lagi2 baby ni mmg masih kecil, baru 2 bulan.. Mmg masih lembut lagi badan dia.. Saya pegang sekejap saja, terus bagi smula pd mak cik sy.. ^_^


Melihatkan kehadiran insan kecil ni dalam keluarga sy, betul2 menginsafkan sy. Sy sempat btanyakan pada isteri abg sedara sy pngalamannya mlahirkan insan kecil ni.. Mmg ternyata, sm pengalaman yang dirasakannya seperti apa yg pernah diceritakan mama pada sy.. Sy tanyakan soalan yg mmg sy biasa tnyakan pd ibu2 yang baru lps bsalin "sakit sgt ke?" dan jwapannya juga sama.. "Sakit.. Tak dapat nk gmbarkan sakitnya cmne".. Ni pun jwapan standard yang sy slalu terima.. Samada dr mama, juga ibu2 lain..


Sesungguhnya semua ini btul2 menyedarkan sy betapa tingginya pngorbanan dan kasih syg ibu pada kita smua.. Alhamdulillah krn cinta Nya dan kasib ibu, kita masih di sini.. Masih meneruskan hari2 kita di atas muka bumi Allah ini.. Semoga melatanya kita di bumi Allah ini, sentiasa di bawah lembayung kasih sayang dan rahmatnya InsyaAllah.. Di bawah ni sy sertakan gambar Derissya yg sy dh mula rindui.. =)
~Puteri Derissya yg comel~

~Buat mama.. Terima kasih untuk kasih syg mama yang tak terhingga~

Mar 6, 2010

cerita hari ini..

hari ni kuar jalan2 g Jusco Taman U.. Tah nape perut tringin nk makan mcD hari ni.. hehe..
ok perut, dh knyang kan mkn mcD hari ni.. =) alhamdulillah.. N dh jadi satu kemestian agaknya (kemestian ke??) klu dh g Jusco tak sah tak lawat MPH.. mlawat smbil cuci mata.. bukan cuci mata bnda xelok, cuci mata tgk buku pe yg mnarik.. hehe.. klu ada buku mnarik, mmg dh niat nk beli.. ada gak aktiviti bfaedah blh dbuat d hujung minggu.. actually byk buku yg bminat, tapi msih tak tmampu nk dimiliki.. takpe, lain kali insyaAllah.. Hari ni g beli buku Al-Mathurat, akhbar ILUVIslam edisi keempat ngn satu lagi buku "Offline dgn syaitan".. Tengok cm best je, sy pun beli la.. Masih on the way bace buku ni.. Best.. Tahu srba sdikit ttg makluk Allah yang asalnya bnama Azazil yg kemudiannya diubah namanya kepada iblis.. Iblis yang bermksud suka memberontak atau derhaka.. Diceritakan iblis ni dulu Allah kurniakan dgn wajah yang indah dan cantik, tapi kerana dia derhaka, Allah ubah muka dia jadi hodoh n menakutkan..
Ok, habis cerita pasal Iblis @ Azazil.. Sy msih xhbis baca lagi.. Nnt dh habis saya kongsi sm2 ye.. Hari ni sy nk crita psl buku yang sy beli dulu... Dulu tu, xla lme sgt.. Bulan lepas.. Karangan Fatimah Syarha.. Msti ramai yang kenal dgn pnulis berbakat ni.. Sy kira pengikut hasil penulisan beliau jugak. Seindah mawar bduri, Tautan Hati.. Tu semua hasil tulisan beliau.. Kalu tak baca lagi, baik cari.. Mmg best.. Thumbs up!! =)
Tapi buku yg sy beli kali ni bukan cerpen, tapi lebih kepada motivasi cinta.. Tajuk dia Pemilik Cinta ku Setelah Allah dan Rasul.. Erm, baca tajuk pun dh tringin nk beli.. Baca dalam, mmg tak menyesal pun beli.. betul ni.. try la.. (^_^)
Mengisahkan ttg perjalanan cinta yang indah teratur di antara dua insan yang kemudian disatukan.. Sgt indah.. Saya baca pun, terharu je.. Kalu la crita cinta saya seindah itu.. =)
Tapi kepada sesiapa yang masih mencari kekuatan melawan cinta yang bukan dari dia yang sepatutnya memiliki cinta anda, ini lah buku yang akan menguatkan keinginan anda utk plihara cinta tu.. Thanks untuk karya saudari.. fatimah syarha..
Ok, ini je kot tuk hari ni.. Saya tutup cerita hari ni dgn Riwayat Anas..
"Jika Allah mencintai ssorang hamba, maka Allah memasukkan
kecintaan ini di dalam hati para malaikat.. Jika Allah membenci
kepada sseorang hamba, maka Allah memasukkan rasa kebencian itu
ke dalam hati para malaikat , dan kemudian memasukkan pula ke dalam
hati manusia.."

Mar 1, 2010

Belajar dan terus belajar


Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih dan Penyayang


Rajin plak nk isi blog lagi hari ni.. hehe.. Harap bukan takat hari ni, esok dan lusa

je.. Biar kalu boleh smpi bila2.. Trus bkongsi maklumat, cerita utk rakan2 smua..

Stakat sekarang masih xde follower lagi.. (rasa ckp dgn diri sendiri..^ ^) Xpe, mungkin

satu hari nnt kan.. Kalu xde follower pun, mgkin ada yang view.. Tu pun dh syukur

alhamdulillah..


Hari ni g praktikal lagi.. Ya Allah, bosannya.. Melalui rutin yang same

stiap hari.. mmg mbosankan n memenatkan.. G keje pun mcm dgn sparuh

hati je ni.. Ish... T_T Tapi amanah tetap perlu pikul.. Nnt kat padang mahsyar

nk jwb pe bila Allah tnya.. "Nur, knp dtg kerja lewat??", "Nur, knp buat kerja dgn separuh

hati??".. MasyaAllah... Kuatkan hati ku Ya Allah.. Biar terus

aku kuat melalui hari ku hari ini.. Agar ia lebih baik dari semalam.. Amin.. Chaiyo2.. ^_^


Buat mase skrg, rse mcm blog ni tlalu plain.. Btul tak?? Atcually, sy baru belajar nk explore2

mende ni.. hehe.. Nama je bdk sains komp, tp tak bijak lngsung tang mende2

cmni.. wat malu je.. hehe.. but still, think positive.. kita takkan g jauh klu terus

berada di takuk lama tnpa teringin nak lakukan perubahan..

teruslah kita akan berada di sana wlupun hati mmberontak nk kuar hirup udara

baru.. Jadi mesti berani utk kluar dr comfort zone.. bljar 1 bnde yang baru yg mberi

manfaat utk kita.. kan dunia ni luas utk diterokai.. bnyak bnde utk dpelajari..

ilmu takkan habis kita gali wlu smpi mati.. jadi sementara masih ada waktu dan

masa.. kejarlah seberapa bnyak ilmu Allah di atas muka bumi ini.. Kan tingkat org

berilmu itu tinggi pada pandangan Allah?? =)


Jadi truskan belajar dan belajar.. Org kata makin kita blajar makin kita tak tahu..

Btul kan?? Sesungguhnya ilmu itu luas... Jadi sm2 la kita mengejar ilmu Allah..

InsyaAllah..

Petik lah bunga itu wahai kumbang sakti



Bunga mekar di taman larangan

Elok kelopaknya, elok harumannya

Dijaga rapi Sang Penjaga

Dihias tertib tiada tercela


Aku menyaksikan bunga itu kembang

dan aku juga menyaksikan bunga itu layu.

Lantas! Siapa yang harus kupersalahkan?

Bunga itu? Atau kamu sang kumbang?

Atau kamu?


Tika bunga itu mula menjalar indah ke hentian tertinggi,

kau datang merampas langkahnya.

Kau datang menghalang Cintanya.

Ya!

Kamu datang menghalang cintanya

pada Raja Segala Cinta.

Masakan tidak kamu ketahui?

Cintanya itu milik Raja Segala Cinta!

Kamu tahu itu?

Kamu sedar itu?

Bukankah kamu kumbang sakti?

Mengapa tegar untukmu

merampas dan merosak cintanya pada Si Dia?


Kamu datang membawa sejuta janji

Kamu datang membawa sejuta pengharapan

Dia itu bunga, wahai kumbang.

Dia itu bunga.

Disentuh oleh tangan asing, layulah dia

Dibuai cerita angkasa melangit, terbanglah dia.


Jangan kau gantung dia tiada bertali

Jangan kau biarkan dia lemah tiada hati

Jika benar kamu kumbang sakti, bunga itu tidak perlu tersungkur.

Petiklah dia.

Secepatnya.

Lekas! Jangan sampai bunga itu hilang seri

Saktimu dan serinya akan mengembalikan cahaya alam buana ini.

Bukankah itu ajaran Rasul kita?

Bukankah itu mengelakkan kemurkaan Tuhan kita?

Dari kamu berterus-terusan menghentak kaki, ego tiada bertepi, lekaslahhh..

Petik bunga itu dan berlarilah kamu di syurga nanti


Aku sayangkan bunga dan kamu wahai kumbang

Cinta mana yang harus kusumpah menjadi racun?

Cinta yang membuatkan bunga dan kumbang tenggelam di alam fantasi.


Siramkan air dan bajaMentari!

Pancarkan cahaya!


Sempurnakan ia mengikut acuan yang sudah ditetapkan

Jangan diambil racun berbisa andai taman syurga bisa jadi milik kalian berdua


Petik dia..

Mohon petunjuk Raja Segala Cinta

Minta restu kedua orang tua

Dan aku mendoakan sentiasa

bukan aku memaksa.

tapi aku terpaksa

sampai bila harus kau biarkan bunga itu terkulai di situ?

dia perlukan jawapan.

petik dia secepat yang kau mampu kumbang..

andai bunga itu yang hadir dalam petunjukNya

andai bunga itu yang tersenyum indah dalam mimpimu

andai kamulah kumbang sakti itu..

buktikan pada dunia kamu punya kuasa itu

Allah akan mempermudahkan segalanya.

Janji Allah itu pasti

^-^


*Barangsiapa yang bertaqwa kepada Allah niscaya Dia akan mengadakan baginya jalan

keluar. Dan memberinya rezeki dari arah yang tiada disangka-sangkanya. Dan barangsiapa

yang bertawakkal kepada Allah niscaya Allah akan mencukupkan keperluannya.

Sesungguhnya Allah melaksanakan urusan

yang dikehendakiNya.

*[At-Talaq:2-3]

Feb 28, 2010

Tinta pertama

Assalammualaikum...

Alhamdulillah wujud juga akhirnya blog ni.. Ni blog kedua sy sbnrnya.. Sy ada satu lg blog, cuma yang itu dihadkan utk projek akhir saya, insyaAllah.. Klu blh, xnak la campur2 kan.. Sbnrnya dh lama teringin nk ada blog utk tujuan umum cmni.. Cuma keadaan, masa n malas tak mengizinkan.. Tapi sejak akhir2 ni mkin mningkat rasa nk merealisasikan blog ni.. Alhamdulillah, ni lah hasilnya.. Dan ini lah juga garapan penulisan pertama saya di blog ini.. Credit to several persons yg mnjadi pemangkin kwujudan blog ni..

Saya minat membaca sebenarnya..Kdg2 bila membaca, ada benda menarik yang memberi manfaat atau menyentuh hati yang kita teringin nk kongsi dengan org sekeliling kita.. Tapi jenuh gak klu nk crita smua tu kat sorg2.. hehe.. Jadi blog ni sy dwujudkan pertamanya agar dapat sy menyampaikan sedikit ilmu yang saya perolehi buat hadiah, garapan, dan wadah ilmu buat pembaca blog ni. Juga dapa dijadikan pengajaran atau manfaat.. InsyaAllah.. ^_^

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...