Sep 30, 2010

sambung blajar @ keje? mne lg best?

Bismillah..

Hurm.. persoalan yg mncucuk2 n mnikam2 hati.. chewwaaahhh.. haha.. ok, utk entry pertama bulan 10 ni, biaq kita smua serius ckit k.. biaq kita smua pikiaq jauh ke depan lg, maju slangkah ke hadapan bak kata org2 lama.. hehe.. pulun ckit otak n akai kita pk pasai masa depan pulak.. hehe..

siang td, kononnye nak g teman Zera (aka Bidadari Hijau) jmpe Dr. Nora.. Kawan aku ni mmg smngat nk smbung study.. Lg2 org tsyg pn smbung skali kan, jd mkin la btambah2, mngunung2 n membukit2 smngat kwn aku sorg ni.. hehe.. jd aku yg innocent lg lurus bendul ni pn teman la dia.. Tok3, pintu bilik Dr.Nora Zera ketuk.. kami pn masuk pas Dr.Nora izinkan.. FYI, Dr.Nora ajar kmi klas Security Management. So Zera n aku pn masuk la ngadap Dr. Aku pn ngn sopan duduk la kat kerusi tepi bilik tu.. Dah aku rse ak xkne mngena nk ngadap Dr. kan.. Just nk teman Zera je..

So Zera pn mulakan la mukadimah..


"Dr, sy nak smbung master.. Nak minta pendapat Dr psl bidang yg sesuai.."

Tiba2 Dr pndang aku..

Dr: "Awk xnk smbung master gak ke?"
Aku: Erm, Dr.. Sy ingat nk keje dulu.. (smbil aku senyum ngn sopannya..)
Dr: Ala, nk keje dh.. Awk apply jela dlu master.. Muda lagi kan.. Yg pntg minat..


Adoi, dh Dr ckp cmtu, xkn aku nk tolak.. Plg tidak, ak kne gak dgr Dr nk bg explaination.. Mcm xhormat plk ak buat xtahu je.. Lgpn aku mmg minat nk smbung, tp ats sbb tertentu, ak rse cm nk cepat je kuar n tglkan UTM ni.. So aku pn beralih duduk dpn Dr n sblh Zera.. N ngn selamba badaknye, aku mengeluarkan soalan yg sgt jujur n ikhlasnye dr lubuk hati aku yg pling dalam.. haha.. Aku dh lme kot pndam mende ni.. N sbb ni jgkla ak cm 50-50 nk smbung..

Aku: Dr, project master ni kne develop system jgk ye?? Kalau kne wat cm PSM ni Dr, rse mcm susah je.. PSM pn rse tsngkut2 dah..
Dr: Klu awk ambik by course, mmg senang je.. Yang susah kalau by research.. Rmi senior awk yg sngkut bila buat by research ni..
Aku: Kne buat system gak ke Dr?
Dr: Erm, tgkla major apa awk ambik.. Kalau tak develop system pn, awk buat analisis la..
Aku: Angguk2(erm, ok gak ni.. penat dh nk develop system ni.. ak pening!!)


Mse tu, hati aku dh bbunga2 dh.. Sbb xpyh pk sgt psl system.. Lg2 ble ambik by course ni, ak g kelas cm biasa.. Score smua mcm mse degree ni gak.. Ak suka, ak suka!! hehe.. Dr siap tnjuk subject yg kami akan bljr 1 stgh tahun nnt.. Siap boleh potong2 lagi mana2 subject yg kami dh ambik.. mkin kurg la jam kredit.. Ok la cmtukan?? Ok, peratusan sambung = 70% (meningkat tuuuu.. huhu..)

Tp ad gak mnde yg mgusarkan aku.. As usual, mne ad citer indah je kan.. best klu ad mslh.. Tu baru nme khidupan.. huhu.. Aku ni nk ambik by course, so mne la dpt duit.. Jd spe nk bayar yuran pengajian aku??? PT?? oh, NO... tu bnde plg last aku akan apply!! Mama abh? Nope!! Enough la.. aku dh lama sushkn dorg.. xkn nk smbung mster pun aku nk rely on dorg lg kan.. smpi bila?? Bila aku nk bdikari?? Xnk, sbolehnye aku xnk sushkan mama abh lagi.. Keje? Dah ambik by course, msti siang aku ad kelas kan.. Kat spe aku nk luah mslh ni?? Haaa.. MAMA.. mnta pndapat mama la..


Jari aku laju je kol mama.. Tut2 Tut2.. msuk voicemail.. adoi, mne plk mama ni.. tgk jam, alamak!! lunch hour.. xpela, jap lg msti mama kol balik.. Elok je aku smpi bilik, mama kol.. Aku pn citer la brita gmbira aku nk smbung, n brita sedih aku xde duit nk byr yuran pengajian..

Mama: La.. xpela.. Adik smbung je.. Psl duit xpyh pk.. Tiap sem mama usaha cari duit nak bayar.. Jgn risau la..
Aku: Maaaa.. xnakla cmtu.. adik xnk.. adik nk try bdikari dulu.. klu adik keje smbil bljr, mama bagi?
Mama: adik nk keje apa? mama xde mslh, tp pape pn adik kne bncg ngn abah.. abah ketua keluarga.. Abah yg tentukan..
Aku: erm, klu tnya abh mmg pyh pnye lepas kan.. klu blh, carila keje pape pn.. asal blh hidup.. hehe..
Mama: sukati hang la..


Hahaha.. Mama mmg cmtu.. sgtla rock n sporting nya.. Tp klu skali mama marah, aku yg kecut perut lari msuk bawah katil.. hahaha.. Mslh mama mmg dh selesai, skrg ni masalah abah aku plak.. abah aku ni sgt lah payah melepaskan aku ni keje.. Klu korg nak tahu, seumur hidup, aku xpnh keje tau!! Kecuali mse praktikal hr tu je.. Along, abah lepas plak nk keje.. aku je yg slalu kne kurung kat rumah klu blik2 cuti.. =( Lps SPM dlu, aku pnh mnta izin abah nk keje smntara tnggu tawaran.. N abah ngan tegasnye ckp kat aku..

"Nape nak keje?? Adik ingat abah dah xmampu nak bg adik makan? xmampu dh nk bg adik duit smbung blajar?"

Ok, fine!! Sjak hari tu, aku janji dah aku xnk tnya dh psl keje ngn abah slagi aku xhbis bljr.. so skrg, apa macam??? adoi.. pening plak aku nk pk mne nk dpt duit.. Dh siang aku g kelas, mlm jela aku ad mase free nk keje.. Kje apa mlm2 yg ade?? Jd kutu embun la aku pasni.. haha..

Buat mse skrg, aku pn xtahu aku nk smbung ke tak.. Pape pn, aku nak apply dlu.. Intake masuk bulan Disember ni.. Smntara tu, pndai2 la aku cari keje pape dlu bg mnyambung hidup.. hehe.. Motif entry hari ni cm tergantung je kan.. sbb aku pn xtahu keputusan pe yg harus aku ambik.. Takpela.. Masa utk pk ade lagi n aku harus tnya serta mnta pendapat daripada Dia. Dia Maha Mengetahui mana yg terbaik utk aku.. So korg2 yg mana2 rajin nk smbung study @ dh smbung study, syabas!! Korg sgt kuat n tabah.. Wa salute sama lu!! huhu.. Doakan aku pn kuat n tabah cm korang gk k!!! Ok, papai.. ^_^

Hadith :Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:
”Jadikanlah dirimu orang alim (berilmu) atau orang yang menuntut ilmu atau orang yang selalu mendengar pengajaran atau orang yang mencintai (tiga golongan yang tersebut) dan janganlah engkau menjadi dari golongan yang kelima, yang dengan sebabnya engkau akan binasa.”(Riwayat al-Bazzar)

Sep 27, 2010

~Hapuskanlah air mata ku~

Bismillah..
Bila cinta kini..
Xlagi bermakna..
Yg ku rasa kini..
Hanya lah nestapa..
Ditinggalkan cinta masa lalu..

Dulu kau tawarkan manisnya janji mu..
Yang ku smbut itu dgn sgenap hatiku..
Hingga engkau pergi tinggalkan ku..
Hilangnya cinta mu..
Menusuk hati ku..


Malam sunyi tnpa suara.. Semua lena diulit mimpi.. Namun aku.. Aku terjaga dari lena ku yg pnjg.. Lalu meraba kembali secebis kenangan yg ku harapkan akan memberi ku secebis ketenangan.. Memberiku secebis kekuatan.. Namun akhirnya aku menangis lagi.. Aku mengeluh lagi..

Ya Allah, sang pencipta hati..
Ya Rabbi, Tuhan Maha Mengerti..


Aku tidak pernah selemah ini.. Mana diri ku yang dulu tegak berdiri?? Aku tidak pernah sedih kerana cerita derita seperti ini.. Sehari dua, aku pasti akan bangkit dan ketawa kembali.. Seperti tiada apa yang pernah terjadi.. Tapi bukan kini.. Aku si bunga yang layu dan hampir mati..

Tuhan..

Hentikan air mata ini.. Kerana ku rasakan aku telalu lemah menangisi.. Semua yang telah terjadi.. Yang pasti semuanya silap ku sendiri.. Aku tergolong dikalangan orang2 yang menzalimi dirinya sendiri..

Tuhan..

Ceriakan semula hati ini.. Berikan aku kekuatan untuk bangun dari kejatuhan ini.. Berikan aku keindahan bermunajat dan bercinta bersamaMu.. Berikan aku kcintaan berserah dan bertawakal kepadaMu.. Berikan aku dapat membuktikan betapa cerita derita ini memimpin ku untuk menjadi lebih kuat dan tabah bersamaMu.. Kerana aku tahu, aku mampu bangun semula dari derita ini.. Dengan pimpinan dan rahmat kasih sayangMu..

Ya Rahman, Ya Rahim..

Sesungguhnya jalan mujahadah mu ku tahu penuh berliku.. Akan sering nanti aku terjatuh dan menangisi peritnya luka itu.. Namun aku akan terus bersamaMu, itu janji ku.. Kerna ku tahu, jalan sukar itu pasti akan berbuah semanis madu..

Ya Allah, Ya Tuhan ku..

Bangkitkan aku di Padang Mahsyar nnt dengan penuh rasa syukur kepadaMu.. Bangunkan aku bersama golongan2 yg terpilih di sisiMu.. Bangkitkan aku tanpa rasa sesal lagi dengan apa yg telah berlalu.. Cukupi masa ini untuk aku menadah keampunan dariMu.. Temukan aku dengan pemimpin ku yang telah lama dirindu.. Bersama imam ku yang kau pilihkan yang terbaik dari sisiMu.. Bersama kami tersenyum tanda kemenangan di hari akhir itu..



~Hapuskanlah air mata ku..~
(SNFMN)






Sep 26, 2010

kisah aku, kwn2 n Herbalife~

Bismillah..

Ok, fatihah sgt semangat.. sehari blh taip 2 story.. N blog PSM msih tak bergerak.. Syabas bete.. Syabas.. (ikut style hindustan..) haha.. Ok, scara jujur n penuh honest nye, ak btul2 penat ngn PSM.. so hari ni fatihah lgsung xsntuh PSM.. main je.. tu yg smpi blh tlis 2 citer dlm shari ni.. hehehehe.. So, korg layan jela ea kepala ting tong ini.. hehe..

Malam ni ak bru blik g pesta knvo ngn Kak rihan.. menapak kot g pesta knvo dr Meranti.. haha.. klu sminggu ak cmni, blh turun kot berat aku ngn smulajadinya.. hehe.. Sbb smlm pun aku g gak pesta knvo.. Tapi ngn budak2 FSKSM.. Mmg meriah smlm.. n sgt best.. N 2 2 mlm ni, aku blik agk lewat.. Nak dkt jam 12 gakla bru smpi bilik.. Ok, back to the main topic k.. Aku ad 2 story bbeza utk 2 mlm bbeza kt tapak knvo.. hehe..

Story 1, malam 1:
Malam pertama g pesta knvo ni, ak g ramai2 ngn budak jbatan Maya.. Tapi oleh sbb dorg ad yg dtg nk jmpe geng dorg yg len + ada yg nk jmpe buah hati (hehe..) ktorg pn bpecah.. Janji yg pntg blik sme2.. Takut kot blik lewat2 2 3 org je.. Pape pn kami ppuan k!!! So aku ngn Maya pn mmulakan pjelajahan kami.. Maya ni mmg kaki shopping, so xde mslh la nk bjalan tnpa henti.. Aku yg jrg dtg mood shopping, mlm ni bhabis tenaga la nk jelajah padang kawad yang besar gedabak ni.. hehe.. Aku ni konon nya nak cari kasut crocs mcm Maya.. (tp bkn jnama Crocs la..) Waaa.. Tapi aku tak jmpe.. Lame kot aku dh cari kasut tu.. Atcually dulu mse Maya beli, ak tgh dok tmn dia beli.. Tapi mse tu, pndg sblh mata pn xnk kat kasut tu.. (Smbong tu..) maya siap tnya xnk ke beli, ak geleng2 nk tnjuk btapa ak xminatnye kasut yg bau cm plastik tu kan.. skrg, ak plk dok parah nk mncari.. Pattern slipar maya ni, dia ada reben comel kat depan.. Wane putih n sgt kiut.. Ak plg suka sbb dia bukn kasut ttutup.. Sng kot nk msuk je trus kaki aku yg kiut ni.. hahaaaa.. Tp stlh ak dok pusing2 smlm.. xde lah ada rzeki utk aku.. T_T

Okey misi pertama dh fail.. Next mission, ak nk kne cari gerai Herbalife.. Ak kne bagi berat ak n smua info yg dorg perlukan la utk program lose weight aku.. Mell perlukan smua ni utk tahu keadaan aku.. So ak ngn maya pun round2 la smbil dok jengah2 mencari gerai Herbalife.. Alahai, xde plak gerainye.. Mane ek?? Ak dh janji ngn Mell nak jmpe kwn dia kat gerai Herbalife tu malam ni.. Tapi nmpknye misi ak xbjaya jgk.. Haih.. pe lah nsib ak mlm ni.. Ak blik mbawa perut yg knyg n gmbar2 posing depa smua yg dok ikut tu jelah.. hehe..

~reramai~


~gambar dalam gambar~


Story 2 malam 2:
Ok, kisah aku buat malam ni sgtla opposite ngn citer2 di atas.. Aku sampai2 je tapak knvo, aku teman kak rihan g urut kaki dia yg skit dok trun naik tngga kat IRDA.. FYI, ngurut kt tapak knvo ni, bawah persatuan org2 buta negeri johor tau!! Jd yg tukang urut tu smua mmg ahli persatuan tu la = buta.. Ak tgk dorg, ak dh mula la nk ngalir air mata.. Tapi ak sgt kagum, dorg blh rse urat kat kaki kak rihan.. Sdg aku yg celik ni, pgg kaki aku smbil tutup mata knon nak cari urat, blh tertukar ngn kudis luka!!! aiyak, KANTOI!!! haha.. Tgh dok tgk2 dia kne urut2 tu (aku xurut k..), aku sje dok pntau2 luar gerai ngurut tu.. Ek, apa wane hijau2 muda tu?? Hijau muda = Herbalife!!! Aku dh excited dah mase tu, dok jengah2.. Ya Allah, gerai Herbalife betul2 depan gerai tmpat kak rihan kne urut tu.. Ak trusla gtahu kat budak yg jaga gerai tu aku customer Mell.. trus la dia pn ambik berat aku n smua info2 bkaitan.. Selsai sudh misi pertama aku.. Aku pn trus follow up ngn Mell psl smua tu..


~berat n related info needed~

Dah slasai kak rihan kne urut tu, kami pn gerak lagi.. Tapi kak rihan sakit kaki plk.. sian plk dia ak nk bwk dia gerak sgt.. Aku pn trus ajak dia g gerai kasut.. Aku nk gak beli 1 kasut.. Baru ak puas hati.. Kami pn smpilah kat gerai kasut, ak trus nmpak 1 kasut ni.. bkn jnama crocs, hrga pn murah.. cuma xla scomel kasut Maya.. Xpela, rzeki aku yg ni je kot.. Nanti pndi2 lah aku tmbah reben sndri.. so, ak pn belilah kasut tu.. Selesailah misi knjungan aku ke pdg kawad.. hehe..

So skrg, ak dh xde mood dh nk g pdg kawad.. Kalau ad mood pn, aku nak lawat anak singa yg kne kurung kat situ je.. sgt kiut, tp hdup dia xbebas.. Nak citer psl kbebasan, ponat dah den ni.. xpe, next punya next entry kte citer psl kbebasan la plk k.. Smua jenis kbebasan la.. Acara bebas, renang gaya bebas, smua mnde aku angkut citer kat korang.. haha.. jadi citer malam ni bakhir kat sini jela.. Citer indah ku di padang kawad.. haha.. Nnt smpi mood nk update, aku update lg k!! Daaaaa...


"Yesterday was a history, tomorrow is a mystery, but today is a gift. That's why, they call it a PRESENT"

Sep 25, 2010

~sentimental mood~

Bismillah..

Fatihah sgt rajin nk update blog personal, tp nk update blog PSM?? MasyaALLAH.. Miss Hazinah, ambe btul2 mnta maaf.. ambe mls nk update blog.. sbb ambe xtahu doh nok taip mnde.. takut nnt ambe dok mrepek je, ambe kuar tajuk PSM plk.. jd benarknlah ambe mrepek sorg2 kt blog sndri ni.. hehe..

errrrmmm.. as stated up there "sentimental mood" kan? jd cite ari ni, nk sentimental2, sensitif2, jiwa2, hati2, jantung2, heart2 n smualah yg swktu n sme ktegori ngn nye.. hehe.. Klu korg bukan sentimental orgnye @ tgh mls nk mlyn org tgh mood sentimental cm aku.. Silakan blalu.. hehe..

Tgh dok blur2 lg nk taip mnde ni sbnrnya.. tp mood sentimental doh dok ad doh.. cme tak tluah lg je.. tp tbe2 plk dok dgr lagu Inspirasi Hati (Mestica) ni.. Adoi.. meruntun2 hati yg tak brapa nk ok lg ni.. Awat lagu ni mcm faham2 je ni?? Xpolah.. dok layan, sedap ckit hati nk dengar..

"Seringkali aku bdoa pdNya.. Agar tabah menyusuri hidup ini.. Ya Allah berilah ku kekuatan.. Utk tempuhi dugaan yg mencabar. sekiranya ku mendapat pganti.. Ku harapkan insan seperti mu oh kasih.. banyak membantu dan mendorong ku.. mjadi hamba yg taat kpdNya.."

Lbh kurg + kurg lbh, cmtula lagu nye.. Jap2, blum habis lagi.. Aku xdgr 1 lagu je.. bnyak lagu kot.. ada lagi lirik best yang menyentap n kne sbijik2 kat ambe ni.. hehe.. layannnn...

"Telah jauh terpisah diri ku dan diri mu, dlm ruang dan waktu, sendiriku jalani sepiku.. Tanpa diri mu.. Resah ku tnpa hadirmu.. Sungguh berat hati ku.. Merasakannya.."-tak bisa memilihmu (sixsense)

Ok, dohla tu.. ckup2 la dok taip lirik lagu.. blmbak lg lirik yg best2 sbnrnya, tp xpyh la kongsi smua kan.. dipndek kan crita yg xbrapa nk pnjg, moodnya adalah sedih n berserah... Nak highlight ckit pktaan BERSERAH tu.. sbb secara jujurnya smpai ke saat n ketika ini, BERSERAH tu sgt susah untuk ambe.. adoi Fatihah.. pe nk jd ngn mung ni.. T_T (awat ak dok ckp tganu ni?? aku org utagha apa.. marah tok wan aku kat Perlis tu kang.. pak menakan aku ligan ngn penyapu kang, ank menakan dia lupa asai dahhhh.. tudiaaaaaa..)

ok, kembali ke bahasa asal utara ku.. yg dh kira bahasa rasmi kat rumah n aku adik beradik.. Sebenaqnya... Mood xdelah sedih mana pun.. omputeh tak berapa nk puteh kata.. "So-so je" huhu.. mgkin sbb aku dah mula trima knyataan n bnyk sngt mnde nk dok pikiaq sjak akhir2 ni.. so diketepikan sbntr rse sdih "berpisahnya sebuah pertemuan" ni.. fokus mne yg ptut dlu la.. Lagi2 ble dok pk mse dpn yg msih samar2.. Thanks la kat kwn aku Cik Nurul Umairah (aka Maya) yg snggup dok lyn kpala ak yg tgh ting tong ni..

Tp satu mnde yg aku msih dok pk lg smpi skrg, mcm tak realistik btul soalan ak kat cik Maya hari tu.. mse tu kpala ak mmg tgh ting tong lg.. ak ngn selamba badak nye tnya kat cik kwn aku ni kan.. Lbh kurg cmni la kronologinya dialog ak ngn Maya..


"Maya, kat tempat keje abg lan awk tu kan, xde ke pegawai2 muda yg single lg?? Kenal la sorg kat sy.."

(Maya yg tgh dok belek2 enset dia, trus pndg ak.. smbil buat muka mnyampah dia n buat muka dok sindir2 aku.. dia pk ak main2 la tu..haihhhh...)
"xde.. klu ade pn smua dh bpunya.. yg ppuan adala.. nk??? lgpun awk nak ke cr pengganti???"



tula al-kisah nye kisah dua org budak ppuan yg dh nk dkt 11 thun xberpisah2.. haha.. smua mnde kot ak leh kngsi ngn maya.. mmg kepala gile cm aku gak dia ni.. tu yg best!!huhu.. (harap maya xbaca blog ni..klu tak, mahu terbang ke awan..hahaha..)


N pd mlm ak tgh ting tong tu, ak tnya kat maya.. Ak atcually xtahu cmne ak leh pk cmni.. Tp nmpak sgt ak tak bserah lagi mse ni..


Aku: Maya.. Saya takut nk wt istikharah nnt.. Saya tkut bukan dia..

Maya: Tu mknanya awak betul2 belum brserah.. Klu nk istikharah, awk kne btul2 serah bulat2 kat Allah.. Biar Allah yg tntukan.. Allah psti tentukn yg tbaik buat awk..

Aku: (Tdiam...)



Klu ngn org len, malu kot nk ngaku cmni.. Nmpak mcm xmtang kot.. Mcm xleh handle mslh sndri.. Tp ngn Maya, aku tahu dia xkn blame aku.. Plg kurg dia mbebel je.. Aku akan dgr dia mbebel smbil angguk2 kepala tnda BUAT2 FAHAM.. haha..

But at the end, and the moral of the story kisah sedih kali ni, aku mula sedar aku tlalu bgantung pd makhluk ciptaan.. Yg pasti itu bukan jalan yang sbnr.. Sbb aku lupa pd yg menciptakan aku, dia dan korang semua.. Mmg aku masih sedih, msh xleh lupa, but I hope one day the miracles will comes and lead me the way I should go.. Aku nak lihat batas kekuatn n ksbaran aku.. Sbb until today, ak xpenah nmpak lagi smpi sjauh mana ak leh bertahan n boleh pergi.. aku nak dgn seikhlasnya lepaskan dia pergi.. SEIKHLASNYA dan BERSERAH SEPENUHNYA.. tu misi aku.. n aku harap, 1 hari nnt ble aku tjumpa @ tsermpak ngn dia, ak ckup kuat utk tersenyum n xlari dr dia.. Selebihnya, biar antara ak ngn Allah..


Pape pun, ak harap dia bahagia n bjaya.. Bukan stakat dunia, juga akhirat dia.. aku tahu dia ambik kputusan ni sbb dia perlu buat semua ni utk kbaikan kami.. Aku nk dia tahu aku xpernah salahkan dia.. Aku tahu dia rse susah.. sbb aku pn rse susah.. so it’s fair kan?? Xde spe yg ptut diperslhkan.. Masanya belum tiba, n jalan masih jauh lagi.. Kami pn msih blum bsedia.. Bnyk lg ilmu n pengetahuan yg kami harus bljr skrg ni.. N plg pnting, bnyk yg perlu diperbaiki.. Skurg2nya jalan utk contact selalu ada, cuma kami yg xmhu contact antara satu sme lain.. Thanks awk, sbb xambik satu2nye mnde yg msih menghubungkan kita.. Mungkin dia xkn baca pn blog ni, sbb dia xpnh tahu pn psl blog ni.. Tp… Aku suka merepek2 jual kerepek sorg2 kat blog klu aku ada cerita.. Hahaha.. So korg layan jela ek.. haha..
~You can never cross the ocean unless you have the courage to lose sight of the shore~ (Christopher Columbus)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...