Sep 30, 2010

sambung blajar @ keje? mne lg best?

Bismillah..

Hurm.. persoalan yg mncucuk2 n mnikam2 hati.. chewwaaahhh.. haha.. ok, utk entry pertama bulan 10 ni, biaq kita smua serius ckit k.. biaq kita smua pikiaq jauh ke depan lg, maju slangkah ke hadapan bak kata org2 lama.. hehe.. pulun ckit otak n akai kita pk pasai masa depan pulak.. hehe..

siang td, kononnye nak g teman Zera (aka Bidadari Hijau) jmpe Dr. Nora.. Kawan aku ni mmg smngat nk smbung study.. Lg2 org tsyg pn smbung skali kan, jd mkin la btambah2, mngunung2 n membukit2 smngat kwn aku sorg ni.. hehe.. jd aku yg innocent lg lurus bendul ni pn teman la dia.. Tok3, pintu bilik Dr.Nora Zera ketuk.. kami pn masuk pas Dr.Nora izinkan.. FYI, Dr.Nora ajar kmi klas Security Management. So Zera n aku pn masuk la ngadap Dr. Aku pn ngn sopan duduk la kat kerusi tepi bilik tu.. Dah aku rse ak xkne mngena nk ngadap Dr. kan.. Just nk teman Zera je..

So Zera pn mulakan la mukadimah..


"Dr, sy nak smbung master.. Nak minta pendapat Dr psl bidang yg sesuai.."

Tiba2 Dr pndang aku..

Dr: "Awk xnk smbung master gak ke?"
Aku: Erm, Dr.. Sy ingat nk keje dulu.. (smbil aku senyum ngn sopannya..)
Dr: Ala, nk keje dh.. Awk apply jela dlu master.. Muda lagi kan.. Yg pntg minat..


Adoi, dh Dr ckp cmtu, xkn aku nk tolak.. Plg tidak, ak kne gak dgr Dr nk bg explaination.. Mcm xhormat plk ak buat xtahu je.. Lgpn aku mmg minat nk smbung, tp ats sbb tertentu, ak rse cm nk cepat je kuar n tglkan UTM ni.. So aku pn beralih duduk dpn Dr n sblh Zera.. N ngn selamba badaknye, aku mengeluarkan soalan yg sgt jujur n ikhlasnye dr lubuk hati aku yg pling dalam.. haha.. Aku dh lme kot pndam mende ni.. N sbb ni jgkla ak cm 50-50 nk smbung..

Aku: Dr, project master ni kne develop system jgk ye?? Kalau kne wat cm PSM ni Dr, rse mcm susah je.. PSM pn rse tsngkut2 dah..
Dr: Klu awk ambik by course, mmg senang je.. Yang susah kalau by research.. Rmi senior awk yg sngkut bila buat by research ni..
Aku: Kne buat system gak ke Dr?
Dr: Erm, tgkla major apa awk ambik.. Kalau tak develop system pn, awk buat analisis la..
Aku: Angguk2(erm, ok gak ni.. penat dh nk develop system ni.. ak pening!!)


Mse tu, hati aku dh bbunga2 dh.. Sbb xpyh pk sgt psl system.. Lg2 ble ambik by course ni, ak g kelas cm biasa.. Score smua mcm mse degree ni gak.. Ak suka, ak suka!! hehe.. Dr siap tnjuk subject yg kami akan bljr 1 stgh tahun nnt.. Siap boleh potong2 lagi mana2 subject yg kami dh ambik.. mkin kurg la jam kredit.. Ok la cmtukan?? Ok, peratusan sambung = 70% (meningkat tuuuu.. huhu..)

Tp ad gak mnde yg mgusarkan aku.. As usual, mne ad citer indah je kan.. best klu ad mslh.. Tu baru nme khidupan.. huhu.. Aku ni nk ambik by course, so mne la dpt duit.. Jd spe nk bayar yuran pengajian aku??? PT?? oh, NO... tu bnde plg last aku akan apply!! Mama abh? Nope!! Enough la.. aku dh lama sushkn dorg.. xkn nk smbung mster pun aku nk rely on dorg lg kan.. smpi bila?? Bila aku nk bdikari?? Xnk, sbolehnye aku xnk sushkan mama abh lagi.. Keje? Dah ambik by course, msti siang aku ad kelas kan.. Kat spe aku nk luah mslh ni?? Haaa.. MAMA.. mnta pndapat mama la..


Jari aku laju je kol mama.. Tut2 Tut2.. msuk voicemail.. adoi, mne plk mama ni.. tgk jam, alamak!! lunch hour.. xpela, jap lg msti mama kol balik.. Elok je aku smpi bilik, mama kol.. Aku pn citer la brita gmbira aku nk smbung, n brita sedih aku xde duit nk byr yuran pengajian..

Mama: La.. xpela.. Adik smbung je.. Psl duit xpyh pk.. Tiap sem mama usaha cari duit nak bayar.. Jgn risau la..
Aku: Maaaa.. xnakla cmtu.. adik xnk.. adik nk try bdikari dulu.. klu adik keje smbil bljr, mama bagi?
Mama: adik nk keje apa? mama xde mslh, tp pape pn adik kne bncg ngn abah.. abah ketua keluarga.. Abah yg tentukan..
Aku: erm, klu tnya abh mmg pyh pnye lepas kan.. klu blh, carila keje pape pn.. asal blh hidup.. hehe..
Mama: sukati hang la..


Hahaha.. Mama mmg cmtu.. sgtla rock n sporting nya.. Tp klu skali mama marah, aku yg kecut perut lari msuk bawah katil.. hahaha.. Mslh mama mmg dh selesai, skrg ni masalah abah aku plak.. abah aku ni sgt lah payah melepaskan aku ni keje.. Klu korg nak tahu, seumur hidup, aku xpnh keje tau!! Kecuali mse praktikal hr tu je.. Along, abah lepas plak nk keje.. aku je yg slalu kne kurung kat rumah klu blik2 cuti.. =( Lps SPM dlu, aku pnh mnta izin abah nk keje smntara tnggu tawaran.. N abah ngan tegasnye ckp kat aku..

"Nape nak keje?? Adik ingat abah dah xmampu nak bg adik makan? xmampu dh nk bg adik duit smbung blajar?"

Ok, fine!! Sjak hari tu, aku janji dah aku xnk tnya dh psl keje ngn abah slagi aku xhbis bljr.. so skrg, apa macam??? adoi.. pening plak aku nk pk mne nk dpt duit.. Dh siang aku g kelas, mlm jela aku ad mase free nk keje.. Kje apa mlm2 yg ade?? Jd kutu embun la aku pasni.. haha..

Buat mse skrg, aku pn xtahu aku nk smbung ke tak.. Pape pn, aku nak apply dlu.. Intake masuk bulan Disember ni.. Smntara tu, pndai2 la aku cari keje pape dlu bg mnyambung hidup.. hehe.. Motif entry hari ni cm tergantung je kan.. sbb aku pn xtahu keputusan pe yg harus aku ambik.. Takpela.. Masa utk pk ade lagi n aku harus tnya serta mnta pendapat daripada Dia. Dia Maha Mengetahui mana yg terbaik utk aku.. So korg2 yg mana2 rajin nk smbung study @ dh smbung study, syabas!! Korg sgt kuat n tabah.. Wa salute sama lu!! huhu.. Doakan aku pn kuat n tabah cm korang gk k!!! Ok, papai.. ^_^

Hadith :Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya:
”Jadikanlah dirimu orang alim (berilmu) atau orang yang menuntut ilmu atau orang yang selalu mendengar pengajaran atau orang yang mencintai (tiga golongan yang tersebut) dan janganlah engkau menjadi dari golongan yang kelima, yang dengan sebabnya engkau akan binasa.”(Riwayat al-Bazzar)

1 comment:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...