Oct 10, 2010

~Tentang kamu~

Bismillah..

Entry kali ni aku nak crita psl Siti Nurfarisya Md Noh.. Adik aku.. Oleh sbb aku dh rndu sgt kat dia, aku gagah kan gak tulis psl dia utk entry kali ni.. Utk pngetahuan korg, beza aku ngn isya 14 tahun.. Dia lahir mse aku form 2.. Mse mula2 dia lahir, aku sgtla mnyampah, benci, mluat n xsuka ngn dia.. ada bau2 ke’jeles’an di situ.. wahaha.. mgkin sbb dia dh ambik takhta aku sbg anak bongsu @ anak termanja dlm family, dia ambil title ‘adik’ aku n pling pntg dia ambik tumpuan smua org.. tp skrg, aku n dialah geng ‘karas’ dlm family aku.. wahaha..

Isya ni mcm cermin diri n hdup aku.. Aku mcm nampak smula diri n hdup aku dalam dia.. sikap, perwatakan, minat, rupa, cara bercakap, berfikir, marah.. Banyak persamaan.. Dia macam twin aku.. Cuma dia versi kecik.. hehe..
Hari tu aku cakap ngn dia dlm telefon, soalan lazim aku mstilah psl study dia.. Aku mmg dh tahu dh jawapan standard dia.. Tapi aku sje je tnya..

Aku: Isya, study cmne?? Ok?? Dah sedia nak exam?
Isya: Ok je study.. dh sedia dh..


Tu lg satu psamaannya.. Smua org anggap aku dgn isya ada confident level yg tinggi.. Dlm bnyk hal, kami lbh suka ckp kami boleh buat dr merungut n gtahu kami xboleh.. Tp sbnrnye, kami je yg tahu.. Aku pn sme mcm isya, ble mama abh tanya aku blh ke buat, aku ckp aku boleh.. Wlupn sbnrnya aku sndri takut n xpsti.. Sbb utamanya, aku xnak dorg risau.. sme mcm isya.. Aku pnh bwk dia citer2 personally ngn aku.. Aku tny dia, “isya ckp btul2 kt adik.. isya betul ke blh buat?? klu rse sush ckp, adik tolong” n dia gtahu sbnrnya dia rse susah, tp tkut nnt mama abah risau.. Can u see that?? Persamaan..

Setiap kali tgk isya bdebar2 tnggu result, nk sit for exam, kne marah ngn sape2, g tuition siang malam, xperform dlm study, markah menurun..Aku pn rse bnde same.. Aku nampak diri aku dlm diri dia.. Aku dpt rse apa dia rse.. N setiap kali tu gak hati aku berbisik..

“Jgn sedih.. Cukup adik rse smua kesusahan tu.. Adik nak smua nya lebih mudah utk isya.. I will try to guide u my little sister.. Plz, jgn patah semangat.. Isya blh pegi lebih jauh dr adik.. Peluang isya cerah..”

Tiap kali aku blik rumah, aku nk jd org yg plg btanggungjwb utk teman dia study, buat revision, hafal pape yg ptut dia hafal.. Aku nk cuba berikan dia formula n kaedah yg plg mudh supaya dia tak rse sush.. Bagi dia rse blajar tu best, bukan tekanan.. Yes, n she likes it.. Pape pun dia budk2.. cre xsme mcm kte yg kne focus btul2.. plg tidak aku buat ayat2 mudh supaya dia mudh hafal bahasa arab dia.. misalnya “kanabatun”, aku suruh dia ingat pkataan “wakanabeb”.. haha.. dekat2 kan?? but, amazingly it works!! n dia mudah faham.. pape2 pun enjoy, jgn bg dia tekanan melampau..

kalau math, aku xde cre len, aku spot soalan.. bg dia buat soalan2 tu n dlm mse sme bg ganjaran klu dia btul n ajar klu dia salah.. sains, aku suka ajak dia tgk sndri mnde2 tu.. klu misalnye dia kne tgk proses tauge membesar, slalunya mama awl2 dh ajar dia tanam tauge sndri.. jaga tauge tu n tgk sndri pe jd ngn tauge dia.. Kami just follow up n jwb soalan2 dia.. tp aku enjoy n hepi tgk dia hepi..


Tiap kali sblum dia g sekolah n jwb exam (slalunya bila exam final, aku slalu ad kat rumah), aku ckp kat dia suruh dia try sbaik mungkin.. “Isya cuba sebaik mungkin.. pape pun isya dah usaha”. yup, aku nk dia tahu, ilmu tu pnting sbg penyuluh mse dpn, bukan sbg tekanan..

Hari tu kebetulan aku ada mse sekolah dia pnggil ibubapa dtg ambik report card. Aku ingat lg mse mama, aku n along dtg nak ambik report card kt kelas dia, mmg muka dia dh pucat lesi.. Aku teman mama smpi meja guru, tgk kat report card isya, dia dpt no 5. Aku tahu dia msti frust.. Aku g meja dia, angkat beg dia nk bwk dia blik.. Dia trus je tny, “Dik, result isya cmne.. ok ke?”.. aku angguk2 smbil snyum.. yup, bg aku ok.. slagi mana dia dpt markah ok, n displin dia ok, aku dah happy sgt.. kdudukan dlm kelas tu bkn pnentu..

Atas keta, mama gtahu isya dia dpt no 5.. Nampak riak sedih kat muka dia.. Aku diam je xnk komen pape.. pelan2 mama susun kata, xnak buat dia sedih..

“Mama tahu isya dh cuba.. Bagi mama, smuanya ok.. Isya dpt A smua subjek yg lain cuma 1 B. Kdudukan dlm kelas bkn pnentu, yg pntg isya blh perform.. Jgn kejar kdudukan tu..”

Isya diam je dgr ckp mama.. Pstu dia bsuara..

“erm, isya lulus smua subjek juga kan.. xpela klu dpt no 5 pun.. isya masih stay kat kelas sme..”

Isya masih tlalu muda utk tipu aku.. Aku lbh dulu mkn garam dr dia.. Pape pn, dia cermin khidupan aku.. Dia mmg tnjuk riak muka xkisah, xpape, tapi aku tahu deep inside dia kcewa juga.. Kcewa sbb xblh ptahankn kdudukan tmpt ptama.. Kcewa sbb xdpt bg kgembiraan pd abah.. Pape pun, priority aku dan dia dlm khidupan adalah mngembirakan org yg kami syg.. Itulah paling utama.. Diri sendiri jd no 2 pun xpe..

Tiap kali aku pk psl isya, aku rse bsyukur dia ada fikiran sematang tu sejak kecil.. And I’m proud of her.. Dia matang dlm umur semuda tu.. Aku bangga jd kakak dia.. Mngkin surrounding dia pnuh ngn org dewasa, dia ikut bfikiran dewasa.. Alhamdulillah.. Cuma aku xnak dia tension.. tu plg utama.. Tiap kali aku balik, aku pstikan dia banyak main dr belajar.. Bukan aku nk buat dia buang masa, tp aku nk dia rse rilek.. Rilek blh luang mse ngn aku, rilek skjp dr study je tiap masa.. Pape pun dia tetap budak umur 8 tahun, fitrah nk main masih ada..

Aku xtahu nape, aku rindu sgt kat dia skrg ni.. Rindu nk sakat dia, gelak2 ngn dia, citer2 ngn dia.. Indah hdup ada adik ni.. Aku dh lme rsekan n sgt bsyukur aku ada pluang n ksempatan utk dpt adik sbaik n sbijak isya..

“isya, adik slalu doakan isya.. Moga membesarlah isya mnjadi muslimah n anak yg bguna n solehah.. Adik xnak isya ikut jejak adik.. Cermin lme dlu dh bnyk kkurangan n kcacatan.. InsyaAllah adik akan pstikan cerminan pd diri isya lebih indah dan anggun lagi.. Berjaya dan berbahagialah kamu adik ku dunia n akhirat.. Adik sayang isya.. “



No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...