Oct 6, 2010

~Lagi 2 bulan(sampai ke 2 bulan)~

Bismillah..

Aku sgt2 berharap 2 bulan ni akan berakhir dgn jayanya.. Xsabar nak tgk result diakhirnya.. Hurm.. Sempat ke?? PSM (Projek Sarjana Muda) aku yg progress cm siput.. Tah2 siput pn lagi laju dari progress aku.. Sape la yg hebat buat mobile application ni?? Plz, ajar la aku yg lgsung xde basic ni.. Klu sistem aku wt web je, mmg ak dah sedap dah skrg ni.. Goyang kaki wa ckp lu.. Huhu.. Tapi, itu smua hanya dlm mimpi.. Pape pun, aku tetap student Network & Security.. Xleh nak ckp bnyak, aku kne relate gak sistem yg aku nk develop ngn jabatan aku..

Tiap malam aku tdo lewat, baca mcm2 tesis n coding.. Mata aku dh kuyu baca coding Java.. Atcually, 2 hari lepas aku dah down sgt2.. Pe taknye, aku tnye budak kelas aku (nama dirahsiakan, for his own good..) Aku tnya la cmne nk develop mobile app.. Soalan pertama dia kat aku..

Dia: You ada basic ke develop mobile app?
Aku: (geleng2..)
Dia: Wah, klu cmtu mmg xboleh develop la.. J2ME susah la..


Weh, smua org yg hebat xkira la ko Bill Gates ke, MAC pnye engineer ke, Nokia engineer ke, you will start from ZERO k.. Xde org yg lahir2 trus je dh tahu coding Java, tahu nk develop mobile app.. (Aku emo jap.. ) Everyone will start from the very basic things utk bjaya.. Xdenye trus bjaya!! Sme la cm ko, ko kne start from the very basic things, merangkak, bertatih n perlahan2 start blari utk develop mobile app. And now, ko dah start ‘berlari’ ko nk lupa saat2 manis n memori2 indah mse ko xtahu pape dlu?? Plz, jgn jd hipokrit k!! Ko pnh lalui saat kesusahan mengejar ‘basic’ tu.. And for your info, ayat2 ko penyebab yg sgt2 kukuh utk buat aku down..

Ok, saat2 emo dah blalu.. Aku penat nak emo ngn org.. Ckupla aku bebel2 free.. Huhuhu.. Sbnrnye saja nk lepas tension n rse xpuas hati kat dia, xpsl2 korg kne baca.. Sori2.. Dush!!, tmbuk Fatihah sbb buat korg jd mcm punch bag.. Aku just xleh thn la org cmni.. xleh ke plg kurg klu ko xnk tlg pn @ kedekut sgt nk kongsi ilmu, ko jgn ckp mnde yg leh buat org down.. Sian doh kat org tu.. Pape pun pkla kalu ko jd org tu.. Ilmu klu korg susah nk kngsi ngn org, korg xdpt apa pun.. Better korg ajar @ kngsi ngn org len, insyaAllah korg akn lbh fhm ilmu tu.. Pahala pn dpt.. Hurm..Ok, pape pun sbb aku dh down sgt, apa lagi.. Aku jmpe ngn supervisor aku la..

Oh, aku xpnh lg cite psl supervisor aku kan?? Miss Hazinah.. Aku syg siot kat SV aku ni.. Sejak aku kenal dia mse aku ambik CCNA 2 dlu, aku mmg dh target nk jdkan dia SV aku.. Dia ni mmg best.. Susah nk jmpe SV yg rilek n sgt memahami cm dia.. Bwh SV aku ni je, ada 8 student wt PSM.. Smua brebut2 nk jdkan dia SV.. Nasib dia terima diri ku ini.. huhu.. Dgn dia, kita leh citer probs dlm sistem kita openly.. Xyah nk simpan2 dlm hati.. Then dia akan try cri solution.. Pling kurg dia bg idea ckit2 nk kurg kan ke’tensen’an dlm otak korg.. Btul!! Aku tiap kali ps jumpa SV aku ni, aku msti rse mcm bahu aku ringan dr mslah n otak pn xtensen sgt.. Best je ngn dia..

Hari aku dok tensen2 tu, aku pn g la jmpe SV aku ni.. aku ktuk pntu n bkk pntu bilik dia, tgk SV aku dh snyum kat aku.. Senang hati aku.. Aku pn pe lg, mluahkanla prasaan aku psl ksusahan nk buat mobile app.. SV aku dgr ngn pnuh sbarnye tiap mslh aku.. Waa, aku sgt tharu.. FYI, SV aku ni dia suka conteng2 tau.. Hehe.. (hrp miss xbce blog aku ni..hehe..) Ps citer2 mslh aku n gtau psl sistem, Miss start ambik paper n pensel, conteng2 atas paper tu apa yg aku terangkan kat dia.. Hehe.. Tp sbnrnya, tiap apa yg dia conteng, aku mmg simpan tau.. Sbb tiap lukisan dia tu adalah ringkasan dr pe yg ktorg bncg.. Yes, she likes to make everything as simple as possible.. Aku ingat lg, nota CCNA dlu pn dia leh ringkaskan.. Klu la korg leh tgk cmne pnjgnye nota sbnr yg CISCO bg student, korg msti sgt2 bsyukur ada lect yg serajin Miss snggup ringkaskn utk korg.. =)

Kuar je dr blik miss, aku rse bsmangat smula nk siapkan sistem aku.. Aku tiap kalu tgk muka miss, aku mcm xsnggup nk buat dia rse sedih.. Aku tahu dia percaya kebolehan stiap anak2 didik dia.. Aku xsmpi hati nk musnahkan kpercayaan dia.. Pape pn, kne cuba yg tbaik.. =) Aku ada 2 bulan lagi utk siapkan sistem aku.. Aku rse takut xsmpat nk siapkan dlm mse yg dh dtetapkan.. Report lagi.. Bukn senang nk senang kan.. Bnyk mnde kne buat n pk btul2.. Mcm Anis ckp kat aku, dahulukan benda yg prlu didahulukan.. Bersush2 dahulu, bsenang2 kmudian.. Pas dh siap smua, baru blh pk nk enjoy kan.. hehe.. Thanks Anis.. ^_^

K la, entry kali ni dh smpi ke pnghujungnya.. Luahan rasa hati je pun.. kekeke.. layan la ek.. jgn marah wa beb, sbb wa mmg suka merepek2 kat sini bila wa ada citer kan.. thanks korg sbb baca.. Aku suka, aku suka.. hehe.. Pape pn, doakan aku leh siapkan PSM aku dlm mase yg dtetapkan n aku leh la knvo ngn kwn2 aku y len, insyaAllah.. ^_^


1 comment:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...