Nov 25, 2010

~krn kita bukan malaikat~

Bismillah..

Alhamdulillah, masa untuk siapkan PSM dh hmpir tamat.. Projek aku pn dh smpi ke phujungnya.. Harap presentation 1 Disember ni bjln ngn lancar n moga tak kne ‘fire’ la ngn penilai.. Wahai encik2 penilai sy yg budiman.. ketahuilah bahawa sy sudh berusaha utk mnyiapkan projek ni sehabis baik.. Tlg la jgn ‘fire’sy smpi sy xleh jwb ye.. ‘Fire’ manja2 dh la.. hehe.. Pape pun aku harap smuanya baik2 je.. InsyaAllah..

Sjak dh xleh bkk FB ni, aku pelan2 dh blajar hdup tnpa FB.. Klu tak dlu, sehari tak bkk FB mmg xsah.. huhu.. Pe nak buat, aku addicted k ngn FB.. Game2 dia smua sngt mngoda hati aku..Podachiiikkkk.. Alasan xleh blah.. huhu.. Tp mmg aku hntu game pun.. klu leh smua game aku nak try.. huhu.. Pe nak buat.. Aku mmg minat main game.. hehe.. Tapi sjak skrg ni xleh bkk FB, aku addict nk mnulis kat blog plak.. hehe.. Ade sape2 bleh tlg tukr password blog aku plak???? huhu.. Biar pdn muka aku.. kihkihkih..

Bila dok belek2 blik blog aku dr start aku mnulis smpi skrg, aku sngih2 sndri.. haha.. mcm2 aku share ngn korg, tp lg bnyk yg aku smpan sndri.. share ckit2 dh la kan.. klu entry aku ad yg inspired korg, bg pringatan, blh ambik part2 positif dr pnulisan aku, Alhamdulillah la kan.. sme2 bg peringatan.. klu ad mne2 yg kurg n ksilapan, maafkan la aku ye..
Aku manusia biasa gak cm korg, byk kkurangan aku ni.. huhu.. sentimental plak.. tp pape pn, ber’blogging’ ni best sbnrnya.. slain dpt mbaiki smula susunan ayat BM aku yg makin tunggang langgang ni.. huhu

Dlm seumur hdup aku, aku pnh aa sekali kne sound ngn someone psl hal menasihat n bagi peringatan ni.. aku ske ltk status FB aku ayat2 positif @ lagu2 yg blh ambik iktibar.. utk pringatan bsama.. (klu pn mgkin org lain tak rse pape, skurg2nya aku sndri blh ambk iktibar kan..) dia tak aa sound direct kat aku, blapik la.. tp aku tau aa dia tuju ke aku.. kbetulan aku tbaca status dia..(dah aku ckp status msti aa kat FB kan? huhu..). tp tak ksh aa, skrg ni mnde tu pn dh lepas kan.. dia pn dh delete aku dh dr friend list.. marah sgt kot dia ngn aku.. xpela.. mgkn dia lg bahagia cmtu.. redha jela.. =)

pape pn, bagi aku tak slh kita saling mngingatkan antara kita.. Aku tahu
aku bukan perfect.. byk kkurgan, byk mnde lagi aku xtahu.. Aku suka baca status kwn2 aku kat FB, byk yg aku blh ambik iktibar.. kdg2 ada yg share cite best2, tagged reramai bg smua baca.. bagus la cmtu kan, sharing is caring.. tanda syg kita kat kwn2 kita kan.. ^_^ dah tagged reramai cmtu, smua bincg sme2 psl cite tu.. blh rptkan ukhwah.. kan3?? =)

manusia ni mudah lalai.. contoh tdekat,
DIRI AKU SENDIRI.. kne byk kan usaha utk positifkan fikiran dan attitude kita.. bagi aku bkongsi muhasabah kan diri dgn org lain tu xslh.. tak perlulah kita tunding jari kat org lain, mnilai org lain

“kau tu kurg dr aku, mane layak nak nasihat aku.. konon nak jadi ustazah..”
“Ala, diri sendiri pn lbh kurg, nak nasihat org..”


Wahai kwn2 aku yg tsyg, jgn la ad prasaan cmtu.. tu riak nama nya.. Malu lah kat diri kita sendiri kalau ad prasaan cmtu.. Bukan hak kita menilai ssorg kan.. baik ke kurg ssorg tu, hanya Allah layak tentukan.. Kita xdapat mbaca hati dan prasaan manusia.. Aku pn sme.. kdg2 aku sedar, aku ltk ayat2 nk muhasabah diri.. tp byk ujian.. bukan senang kan.. nafsu kdg2 brada d depan.. syaitan xkan bhenti mgoda smpi mati.. tulah antara usaha aku utk diri aku.. utk sntiasa mngingati diri sndiri.. (juga org dskeliling aku, insyaAllah..)

kita kne fikir smula, atas aras apa kita letakkan ‘kebolehan menasihati dan memperingati’ tu.. sdgkan tuntutan menasihati dan memperingati tu mmg ada dlm Islam.. Adakah ‘kebolehan’ tu dibolehkan bila byk ilmu sahaja? atau krn kekuatan iman? atau krn tinggi pendidikan? Maka bagi kita selagi blum mncapai aras ini, ssorg itu TIDAK BOLEH
menasihati org lain.. cmtu ke?

Aku teringat ustaz hasrizal (saifulislam.com) tulis dalam buku dia.. Ustaz hasrizal mengesyorkan ibubapa juga mendengar dan menghormati nasihat dr anak2 wlupn dia msih kanak2.. Klu dfikirkn logik, kanak2 apa sgt la yg dia tahu.. pendidikan n ilmu pun kurg lagi.. smua dok harap kat kita lagi kan.. jadi knp ustaz hasrizal ckp cmtu??
semuanya sbb nsihat tu sbnrnya tak kira siapa yg memberi.. bukan dinilai dgn umur, atau ilmunya.. tp input yg diberi.. INPUT tu yg mahal sbnrnya.. Samada INPUT MAHAL itu mahu dihadam dan diserap oleh pndengarnya, tpulangla.. =)

Manusia ni mudah lalai, alpa dan pelupa kan.. Kita bukan malaikat.. Oleh sbb itu perlunya kita sling mngingatkan antara satu sm lain.. kita tak perlu menunggu diri sendiri @ org lain itu utk mjadi smpurna, baru blh bagi nasihat.. sbb smpi bila2 pn manusia tak kan sempurna.. Itulah fitrah kejadian manusia biasa mcm kita kan.. Jadilah org yg rendah hati.. Yang menerima nasihat dari smua golongan manusia
..

Panjang nye aku mbebel.. huhu.. Aku mnta maaf klu ad sape2 yg baca entry ni, dia trasa ke apa.. Aku hnya nak kita smua sme sling mngingatkan.. nk mngingatkn org lain bukan mudah, ad juga cara2 nya supaya mereka tak trasa n utk mjaga ukhwah.. kita hdup bkn nak mnambah musuh, tp mjalin ukhwah sesama kita.. Jadi bpada2 la.. Berilah nasihat walaupun pahit, namun biarlah bhikmah.. =)

“Manusia memang sifatnya pelupa. Oleh itu jangan ego, hidup di dunia. Biarlah hati itu tunduk lebih rendah dari rumput yang ada di bumi. Kerana disitu kemuliaan seorang hamba. Terimalah nasihat saudaramu dengan seadanya dan berlapang dada. InshaALLAh, ALLAh itu sentiasa menilai setiap satu dari kita semua.”


Entry ini juga utk mngingati dan menasihati diri aku.. Ambil lah inputnya dan maafkan sgala kkurgan.. Alhamdulillah.. Wasalam..

Nov 23, 2010

~Angka 22~


Bismillah..

Alhamdulillah, usia dah meningkat.. Ada jgk pluang aku merasa umur 22 tahun.. Buat kawan2 aku, trima kasih sgt2 korg smua.. Lighten up my birthday.. sgt tharu, serius aku xkan lupa seumur hidup.. First time smbut birthday kat UTM, enjoy ngn korg smua.. Thanks dear.. =,)

peristiwa kne kunci luar bilik ngn hajar n Alia.. Btul2 xkn lupa.. huhu.. pndi blakon rupanya kwn fat dua org ni.. huhu.. thanks korg dua.. N tu maya, wanie, iffah, ema n halina yang nyanyi lagu besday ngn pnuh smngat, kuat n merdunya.. Ya Allah, trima kasih korg.. tak terkata btapa blur nye fat masa tu.. Yelah, sblum tu smua tgh insaf2 cite psl kiamat, dajal n mcm2 lg.. tbe2 nyanyi lagu besday.. huhu.. thanks korg.. xtahu nk ckp cmne rasa tharu.. maceh..^_^ Hadiah2 yang smua bagi mmg tak ternilai harganya..

Buat mama abah yang tak sengaja terlupa besday adik.. huhu.. xpe2.. its ok.. sbg denda, tahun ni wajib bg hadiah.. hehe.. nway, thanks banyak2.. nyanyi2 lagu besday dlm hp.. hehe.. rindunye smua kat rumah.. =)

untuk smua yang wish kat FB n hp.. Thanks smua.. May all the wishes come true.. amin ya rabb.. Moga kita smua sama2 dinaungi rahmat n kasih syg Allah.. insyaAllah.. Sama2 bjaya n bahagia dunia akhirat insyaAllah.. remember dear, jgn ingat Allah wktu susah je.. Ingatlah Allah ketika senang dan gembira.. kita akan bahagia.. ^_^

Buat org pertama yg wish besday.. trima kasih.. sgt terharu sbb awk ingat besday sy.. dan terima kasih dgn hadiahnye.. Sgt tak ternilai.. Betul ni, sgt terharu.. Sgt berharap sbulan tu cepat bjalan utk tiba pd tarikh 22 tu smula.. huhu.. sy akan blajar jd kuat.. insyaAllah.. xtahu smada awk bace ke tak blog ni, tp sy btul2 nk ucap trima kasih.. wlu kt mana pn awk, apa pn awk buat.. moga awk kuat n tpelihara d sana..

entry kali ni nk ucap trima kasih pd smua.. special entry utk korg smua.. hehe.. trima kasih smua.. kat sini dsertakan gmbar2 related ngn besday tahun ni.. hehe..



hadiah hajar n alia.. maceh korng.. ^_^


hadiah maya.. kiut.. maceh dear.. ^_^





Nov 16, 2010

UNIC - Erti Syukur

Lafazkan kalimah syukur
Lafazkan kalimah itu
Alhamdulillah...

Segalanya yang ku kecapi
Adalah milikMu Ilahi -Tuhan Maha Pemurah-
Tak kan terbalas walaupun sebesar zarah

Kenikmatan yang bertandang
Terkadang tidak dihiraukan - Lepas dari pandangan -
Dan bila hilang barulah dikesalkan

Adakalanya aku hanyut
Adakalanya aku lupa
Adakala aku leka
Ampunilah...


Kerana ku manusia
Lemah dan tidak berdaya di sisiMu
Seringkali terlupa nikmatMu
Datang tiada jemu..

Bila terhimpit mulalah
Mencari dan menyebut namaMu
Barulah merasai makna sebenar erti syukur
Syukur atas rahmatMu..


Adakala ku hanyut
Adakala ku lupa
Adakala ku leka dan adakala ku alpa
Kerana ku manusia
Lemah dan tak berdaya
Seringkali terlupa nikmat yang Kau kurnia
Ku bersyukur ya Tuhan
Segala pemberian
Walau luas lautan
Bukanlah perbandinganKu tingkat keimanan
Ku gilap ketaqwaan
Sebagai perlambangan
Terima kasih ku Tuhan

Onak duri kehidupan
Jatuh bangun sendirian
Ada hikmah yang tersimpan
Yang menguji iman..


Bersyukurlah selalu
Sentiasalah redha dan menerima
Tiap ujian tiba bukan diminta
Sebaliknya Allah Maha Mengetahui..

Kan ku bertasbih selalu
Bertahmid berzikir padaMu
Sebagai tanda ku nilai
RahmatMu Tuhan


Aku bersyukur Ya Allah
Segala pemberianMu pada
ku
Seluas lautan pun bukanlah jadi ukurannya
Memang tiada bandingan..

Segalanya yang ku kecapi
Adalah milikMu Ilahi -Tuhan Maha Permurah-
Bukan miliku pinjaman sementara
Syukur Alhamdulillah..

Sesungguhnya solatku,Amalku, hidupku, matiku
Kerna Allah yang satu
Kuserahkan segala harta jiwa dan raga
Sebagai tanda cinta
KepadaMu Yang Esa

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...