Jan 31, 2011

~S.A.B.A.R~

Bismillah

ALLAH knows what's the best for us
So
why should we complain?
We always want the sunshine
But He knows there must be the rain

We always want laughter
And the merriment of cheer
But our heart will lose their tenderness
If we
never shed a tear

ALLAH
tests us often
With suffering and sorrow
He tests us
not to punish us
But to help us meet tomorrow

For giving trees are strengthened
If they can withstand the storm
And the sharpness of the chisel
Gave the marble its grace and form

ALLAH tests us often
And for every pain He gives us
(Provided we are patient)
Is
followed by rich gain

So whenever we feel that
Everything is going wrong
It is just ALLAH's way
To make our spirit strong !



Ini bukanlah ptama kali, tapi aku harap inilah kali TERAKHIR..

Ya Allah, aku khilaf.. Bantulah aku, kuatkan hati ku.. Tingkatkan ksabaran ku.. Tuntun aku dlm pjalanan hidup ku.. Bantu aku dlm mbuat keputusan utk kbaikan dunia dan akiratku.. Ssungguhnya Kau mngetahui mana yg tbaik buat ku..

Bila dpt ksenangan, nikmat.. alhamdulillah.. Bsyukur.. Nikmat Allah bagi kan.. Trima kasih Allah.. Rasa bsyukur tu pun dpt pahala lagi.. Alhamdulillah lagi.. Bsyukur lagi.. Allahuakbar.. Allah is the greatest!!

Bila rasa susah, dpt bencana, ujian.. SubhanaAllah.. beratnye.. But please.. Set in your mind..

“Allah syg, sbb tu Allah uji..”

Allah mnguji kita mngikut kmampuan kita.. Aku pnh baca, org2 Mukmin kalau ditimpakan ujian, dia akan set dlm mind “Allah nak mberi aku pahala sabar”.. Oleh sbb tu, dia blh rasa tenang n blh tsenyum dgn ujian tu.. Korg tahu ke besar mana pahala sabar tu?

Dalam sebuah hadis Qudsi Allah berfirman:

“Apabila telah Aku berikan musibah kpd salah sorg hambaKu pada badannya, hartanya atau anaknya, kmudian dia mnerima dengan sabar yang sempurna, Aku merasa malu utk mnegakkan timbangan baginya pada hari Kiamat atau mbuka buku catatan amal ibadahnya”(HR. Dailami, Al Hakim dan Tarmizi)


Can u see?? Hikmahnye sifat sabar.. Thanks Allah.. Best kan sbb kita ade Allah.. mse sng n susah, 2 2 Allah bagi hadiah pahala.. Alhamdulillah lagi.. bsyukur lagi.. Allah is the greatest again!!

Sorg teman aku ingatkan,

“Jangan ingat Allah mase susah je.. Masa senang lagi kena ingat Allah”


Yes. But y?

Sbb mase senang hati gembira.. Smangat mluap2.. Which can leads to = Ibadah lebih, usaha mencari Allah lebih, hati lbh kuat.. InsyaAllah.. Klu ssorg tu lupakan Allah mse senang, mknanya dia mmndang kecil pada Allah.. Smpi ade yg blh pk, stiap ksenangan or klebihan yg dia ade hnya krn usaha dia smata2.. Jadi klu cmtu, lbh baik lagi ksusahan utk dia.. Y?? sbb DIA AKAN INGAT ALLAH.. Bila diuji, rse susah, rse sedih baru teringat..

“aku ni hamba Allah..”

Mse tu baru lah kita rse kcilnya kita bnding Allah.. Allah bkuasa ke atas kita.. ujian yg kcik pn, kita xleh lalui.. Cari Allah jgk.. Jadi MEMANG PATUTLAH KITA DIUJI.. Supaya kita sedar.. Kita PERLU ALLAH.. We need HIM to guide us.. Xkiralah sush senang..

dr segi fizikal mgkin dh kukuh stamina.. pe taknye.. jogging hari2, ambik Herbalife lagi which is mkanan berzat..


Alhamdulillah, badan sihat.. Tapi korg jogging 24 jam pun, mnum shake Herbalife byk mana pun, jiwa xkan kukuh.. sbb mknn jiwa bkn dgn senaman n mkanan berzat.. jiwa akan kenyang klu dikuatkan dengan ALLAH..

Di situlah tlindungnya hikmah sabar.. Tanpa kita sdar, Allah nk bg kita pahala free.. contohnya klu kita teruji, ade org yg mnyusahkan kita.. Kita plak susah hati dan sedih.. ptutnya kita happy la.. Allah Maha Adil kan.. mngkin Allah uji kita cmtu utk mghapus dosa kita yg lalu..

Kita diberikan pahala dlm byk cara dan sebab.. Tadi kita dapat kesenangan, kita bsyukur.. Alhamdulillah dh dpt pahala syukur.. skrg Allah uji kita pula dgn ujian dan kita bsabar, alhamdulillah dapat pula pahala sabar.. kalau tidak bila lagi dpt mrasa pahala sabar klu tak pada masa2 susah n duji cmni.. kan??

Ksmpulannya utk entry aku kali ni,

“Banyakkan bsabar dlm hdup kita..”

ya, kita mngkin rse berat.. sng je ckp nak sabar, buatnye susah.. Tapi ikhlaskan lah diri.. ketahuilah Allah sedang berbicara dengan kita..sdg mmerhatikan kita.. Nk tgk progress kita cmne.. Jalan Allah tu indah, dan keindahan utk kita akan tiba bila smpai masanya.. Bila kita dh lalui smua ujian tu, kita pasti akan nmpak hikmahnye nape Allah bg kita ujian cmtu.. mse tu tnpa kita sdar, hati kita akan tdetik..

“MasyaAllah.. Patutlah jd cmtu.. Klu tak jd cmtu, xkn dpt aku rse seindah cmni..”

Wallahualam.. Maafkan segala kkhilafan..

Jan 21, 2011

~Contest : Kami kembarkah? ~

Bismillah..

Waaa… ini first time aku ikut contest.. Ni
Cik Maya la ni tnpa sedar dh influence aku ikut contest ni.. Serius berair2 mata baca blog dia dok citer psl aku.. Sgt tharu.. thanks dear.. Jadi aku ngn rasminye, ikut contest “Kami Kembarkah?” anjuran cik dina..

Ok, ni banner contest cik dina.. maceh
cik dina, sy join ye.. ^_^



erm, ni la muka kembar aka bestfren aku.. kembar ke?? huhu.. tahla kembar tang mana?? den pun xnmpak.. huhu.. tp cm pe yg Maya ckp kat blog dia, rmi org dok tego muka aku ngn dia sme.. korg telek2 la.. tang mana tah yg sme.. mne tahu korg nmpk titik psamaan tu.. huhu..



Aku dan maya (nama sebenar : Nurul Umairah bt Kasim) knl dh lbh kurg 10 thun.. dr form 1 smpi form 5, msuk alam matrik, masuk alam universiti, smpila skrg dh hmpir nk msuk alam pkerjaan n rumahtangga, msih kukuh lg jodoh aku ngn maya..

Maya ni sifatnya mmg suka shopping.. takat tawaf sekali jusco tu, xde hal beb.. huhu.. n aku mmg suka layan dia shopping.. Kbtulan cita rasa kteorg mmg lbh kurg sme.. klu aku suka, maya pn suka.. klu maya xsuka, aku pn xbknan gk.. jd akhirnye, sme2 xbeli pape.. huhu..Tp skali minat, 2 2 pakat beli mnde sme.. Contohnye jam casio pink ni.. hehe..



pstu part aku pling suka, Maya sgt suka g kedai buku mcm aku.. klu kuar dating bdua, xpenah miss g kedai buku.. Pstu ngn xmalunye buat kdai buku mcm library psndirian.. siap blh bsila dpn rak buku smbil belek2 buku dr kulit buku smpi ke helaian takhir.. -_-” pstu ngn muka xbslh kuar dr kdai tu tnpa beli pape.. Thanks tu MPH Taman U yg sgt bsbar ngn karenah kami.. hehe.. (aku rse dorg dh ingat muka aku ngn Maya.. haha..)

Xlama lg bsfren aku dh nk nikah.. waaa.. leh tak nk dating ngn maya sme je cm skrg?? msti rndu gile ngn dia bila dh dok jauh2 nnt.. Aku siap dh usha2 brg hntaran ngn Maya.. dh minat pn lbh kurg, jd angan2 pun lbh kurg la.. huhu.. Aku dh psg niat nk hiaskan hantaran utk Maya nnt.. aku part hias2 ni mmg very the suka.. huhu.. u nk I jd pngapit ea maya.. bleh2.. sponsor baju ea.. hehe..

Pape pun, aku sgt syg kan pshabtan ni, sgt sygkan Maya.. Dear, moga ukhwah kita akan bkekalan dunia akhirat.. Moga awk akn trus sukses n bjaya dlm stiap lapangan n bidang yg ak ceburi.. u can do it.. ^_^


Jan 8, 2011

~Mencintai Tanpa Syarat~

Bismillah..



“Isteri yang kamu nikahi tidaklah semulia Khadijah, tidaklah setaqwa Aisyah, pun tidaklah setabah Fatimah. Justeru isterimu hanyalah wanita akhir zaman yang punya cita2 menjadi solehah”



Ptama skali, maaf sbb dh lme sgt xupdate blog.. Tlalu sibuk mrehatkn diri slps bhempas pulas ngn PSM. Skrg plk sibuk dgn proposal master dan process apply yg mmeningkan lg memakan masa.. Ya Allah, kuatkan aku dan permudahkanla jalannya.. amin..

Hari ni, 9 Januari 2010, sorg sahabat aku mlgsungkan pkhwinan ngn pilihan hatinya.. Majlis nye kat Rumah Alumni UTM, tp aku xpegi pun.. hehe.. pape pun slmt pngantin baru..

“Barakallah laka, wa barakallahu alaika wa jamaa bainakuma fi kulli khair” – Semoga Allah mmberi barakah bg kamu dan mberkati kluarga kamu, dan mngumpulkn kamu dlm kbaikan dan kepada kebaikan.. Tahniah fitri ayob dan isteri..

pndg kiri kanan, dh rmi sahabat2, junior2, dan senior2 aku yg nk mnikah dan yg telah bernikah.. Yg berangan nk bnikah, lagi ramai.. (termasuklah aku sendiri..) Tringat ustaz hasrizal (saifulislam.com) tulis dlm buku dia.. alam pnikahan sbnrnya lbh mncabar dr alam mse kita single mingle ni.. alam pnikahn bukn hnya utk mhalalkn tuntutan nafsu, tp juga utk mlaksanakn tuntutan lain yg LEBIH berat.. Kita bukan lg mbwa 1 hati mcm mse bujang ni, tp mbawa byk hati bsama dlm stiap kputusan yg kte ambl..

Setiap wanita xkirala skeras mana pun, psti tringin mnjadi SOLEHAH.. bukan bernama SOLEHAH @ SITI SOLEHAH, tp mmpnyai akhlak sorg muslimah yg solehah.. spe xnk mjdi si mawar bduri yg cntik dipandang tp sukar disentuh? mjadi si pohon smalu yg sgt pmalu, akarnya kukuh ke dasar namun dipagari duri yg mmelihara? itulah impian smua wanita muslimah, insyaAllah.. mjadi solehah bukn boleh blaku dgn hnya lisan mulut, juga bukan dgn ikrar dn janji.. tp dibuktikan dgn pbuatan dan niat yg ikhlas krn Allah..

Tringat kisah yg mama citer kn pada aku ttg sorg isteri yg solehah.. Siapa dia, biarlah mnjd rhsia.. Namun aku doakan smoga roh arwah aman dan tgolong d kalangan org2 yg briman dan btaqwa.. insyaAllah.. Arwah dlahirkan xcntik fizikal.. Dinamakan Hitam sbb kulit dia yg gelap.. korg jgn pelik plak, org dulu2 nama2 cmni xpelik pun.. eh, korg.. ni citer betul2 tau.. bukn mama aku cedok kt mana2 buku hikayat lama ke..bukan cobaaaannn.. ini betul2.. (ikut style citer bujang lapok.. hehe..)

okla, aku smbung citer.. hehe.. arwah ni sgt sygkan budk2.. mama klu jmpe arwah, mmg xleh nk brenggang.. suka nk dgr arwah bcrita, bg nasihat, ajar ngaji.. bleh tak korg bygkn budk2 yg sngt smngat ngaji, bwk Quran n rehal dorg, ngn muka happy tnpa rungutan n prasaan tpksa?? aku rse dh sush nk jmpe budk2 cmtu skrg ni kn?? dlu mse aku ngaji kat Masjid Negeri Sabah pun, budk yg 1 kelas ngaji ngn aku tu pun suka lari bila ustaz pnggil suruh ngaji.. aku xcmtu k.. aku baik.. hehe.. ^_^ tp tula yg mama rse tiap kali ngn arwah.. aura arwah tu mnyebabkn smua org snang n syg ngn dia.. suka nk bkepit je ngn arwah..

Suami arwah ni keje istana.. xsilap aku mcm panglima istana kot.. yg keje dia jg kselamatan istana.. jd of coz la dia tegas n muka agak2 garang la kan..(korg bygla sndri..) xkn muka jmbu je nk jaga istana, xtakutla pncuri nk masuk kan.. huhu.. suami arwah mmg tegas dan garang.. mama klu nmpk je suami arwah, msti nyorok blkg arwah.. cmtula pnye takutnye mama kat suami dia.. Tp kuasa Allah la, dh nama pn jodoh.. Dtemukan arwah yg lembut dan baik tu dgn suami yg tegas.. Brulah scocok.. ye dak?? hehe.. Mama citer, suami dia ni, klu mrh 1 umah leh dgr.. pnyelah kuat suara dia.. taknye kecut mama.. Tp mama ckp, wlupn suami dia mrh cmne pun @ grng cmtu pun, arwah ni mmg xpnh mrungut.. xpnh nk mbebel.. xpnh nk mrh2 blik.. klu korg suami korg cmtu cmne?? Bak kata sorg kwn aku, zmn skrg ni dh tbalik.. spatah suami ckp, dr pagi smpi ptg isteri tu mbebel2 pot pet pot pet.. haha.. pahit nk ditelan sbb aku ppuan n mdapat tguran tu dr sorg lelaki, but its reality.. mmg cmtukan zmn skrg ni.. klu org zmn dlu, spatah suami ckp, mmg xbrani nk balas apa2.. diam je..


ok, aku mlalut lgi.. blik pd cite psl arwah.. Dtakdirkn umur arwah xpnjg.. mama ckp, mse tu mama zmn remaja.. arwah mninggal dunia.. Allah lebih sygkan dia kata mama.. N u know what? dia mninggal lbh awal dr ibu dia sndriri.. mse arwah mninggal, ibu arwah mmg dh tua dah.. nk dibayangkn tuanya ibu arwah tu, smpai dia tpksa mraba jenazah arwah sbb mata dia dh kabur dan xnmpk.. n mama ckp, suami dia pn xmninggal lg mse tu.. btapa la lelaki yg tgas n garang tu mjadi lmbut hatinya dgn pemergian isteri dia.. mama ckp suami dia mmg sdh sgt.. pstinya arwah pergi dlm kredhaan suami.. insyaAllah.. =)

lps mnguruskn jnazah arwah, tibalah masanya jenazah nk dkbumikan.. antara org yg usung keranda tu adalah wan(datuk aku).. wan cite kat mama, btapa ringannye jenazah arwah ktika diusung tu xblh nk digmbarkan.. mcm bwk kranda kosong je.. sgtlah ringan nye.. Aku dgr citer mama, aku nangis lagi.. wa.. sgt tharu nye.. moga arwah tenang dan bahagia d sana..

citer ni aku nukil bkn sbb nk higlight arwah, klu tak aku dh gtahu siapa dia awl2 lg.. tp pngorbanan dia n nk smua tu aku nk dijadikn pnduan buat bakal isteri @ isteri zmn skrg.. arwah mncintai suaminya tnpa syarat.. mnerima dan blapang dada dgn kkurangan yg ada pd si suami.. klu korg jd lelaki @ si suami, apa lg yg korg nak? apa lg yg korg cri? apa lagi yg korg harapkan? bidadari dunia sudh ada d sisi korg.. hya perlu tuntun dia ke jalan Allah, dan hargai dia di sisi korg.. citer mama inspired aku utk jd isteri solehah 1 hr nnt insyaAllah..

sorg ppuan jika diredhai suami dan mnunaikan sgala kwajipan dan tuntutannya kepada Allah, dia diberikan pilihan mmasuki mana2 pintu syurga yg diinginkannya.. Apa lg yg kita tnggu?? Pluang tu sntiasa ada d dpn mata.. Pintu syurga bukn mcm pntu rumh banglo yang bila kita masuki akn kte jmpa pintu blkg rumah.. mnndakan ada limitnya kluasan rumah kita.. kluasan syurga tu xtcapai dek akal dan fikiran manusia.. Marilah kita bsama2 mengejar SOLEHAH tnpa syarat.. mmberi dan bkorban dgn ikhlas.. Hanya krn cinta kita kpd Allah.. =)


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...