Jan 31, 2011

~S.A.B.A.R~

Bismillah

ALLAH knows what's the best for us
So
why should we complain?
We always want the sunshine
But He knows there must be the rain

We always want laughter
And the merriment of cheer
But our heart will lose their tenderness
If we
never shed a tear

ALLAH
tests us often
With suffering and sorrow
He tests us
not to punish us
But to help us meet tomorrow

For giving trees are strengthened
If they can withstand the storm
And the sharpness of the chisel
Gave the marble its grace and form

ALLAH tests us often
And for every pain He gives us
(Provided we are patient)
Is
followed by rich gain

So whenever we feel that
Everything is going wrong
It is just ALLAH's way
To make our spirit strong !



Ini bukanlah ptama kali, tapi aku harap inilah kali TERAKHIR..

Ya Allah, aku khilaf.. Bantulah aku, kuatkan hati ku.. Tingkatkan ksabaran ku.. Tuntun aku dlm pjalanan hidup ku.. Bantu aku dlm mbuat keputusan utk kbaikan dunia dan akiratku.. Ssungguhnya Kau mngetahui mana yg tbaik buat ku..

Bila dpt ksenangan, nikmat.. alhamdulillah.. Bsyukur.. Nikmat Allah bagi kan.. Trima kasih Allah.. Rasa bsyukur tu pun dpt pahala lagi.. Alhamdulillah lagi.. Bsyukur lagi.. Allahuakbar.. Allah is the greatest!!

Bila rasa susah, dpt bencana, ujian.. SubhanaAllah.. beratnye.. But please.. Set in your mind..

“Allah syg, sbb tu Allah uji..”

Allah mnguji kita mngikut kmampuan kita.. Aku pnh baca, org2 Mukmin kalau ditimpakan ujian, dia akan set dlm mind “Allah nak mberi aku pahala sabar”.. Oleh sbb tu, dia blh rasa tenang n blh tsenyum dgn ujian tu.. Korg tahu ke besar mana pahala sabar tu?

Dalam sebuah hadis Qudsi Allah berfirman:

“Apabila telah Aku berikan musibah kpd salah sorg hambaKu pada badannya, hartanya atau anaknya, kmudian dia mnerima dengan sabar yang sempurna, Aku merasa malu utk mnegakkan timbangan baginya pada hari Kiamat atau mbuka buku catatan amal ibadahnya”(HR. Dailami, Al Hakim dan Tarmizi)


Can u see?? Hikmahnye sifat sabar.. Thanks Allah.. Best kan sbb kita ade Allah.. mse sng n susah, 2 2 Allah bagi hadiah pahala.. Alhamdulillah lagi.. bsyukur lagi.. Allah is the greatest again!!

Sorg teman aku ingatkan,

“Jangan ingat Allah mase susah je.. Masa senang lagi kena ingat Allah”


Yes. But y?

Sbb mase senang hati gembira.. Smangat mluap2.. Which can leads to = Ibadah lebih, usaha mencari Allah lebih, hati lbh kuat.. InsyaAllah.. Klu ssorg tu lupakan Allah mse senang, mknanya dia mmndang kecil pada Allah.. Smpi ade yg blh pk, stiap ksenangan or klebihan yg dia ade hnya krn usaha dia smata2.. Jadi klu cmtu, lbh baik lagi ksusahan utk dia.. Y?? sbb DIA AKAN INGAT ALLAH.. Bila diuji, rse susah, rse sedih baru teringat..

“aku ni hamba Allah..”

Mse tu baru lah kita rse kcilnya kita bnding Allah.. Allah bkuasa ke atas kita.. ujian yg kcik pn, kita xleh lalui.. Cari Allah jgk.. Jadi MEMANG PATUTLAH KITA DIUJI.. Supaya kita sedar.. Kita PERLU ALLAH.. We need HIM to guide us.. Xkiralah sush senang..

dr segi fizikal mgkin dh kukuh stamina.. pe taknye.. jogging hari2, ambik Herbalife lagi which is mkanan berzat..


Alhamdulillah, badan sihat.. Tapi korg jogging 24 jam pun, mnum shake Herbalife byk mana pun, jiwa xkan kukuh.. sbb mknn jiwa bkn dgn senaman n mkanan berzat.. jiwa akan kenyang klu dikuatkan dengan ALLAH..

Di situlah tlindungnya hikmah sabar.. Tanpa kita sdar, Allah nk bg kita pahala free.. contohnya klu kita teruji, ade org yg mnyusahkan kita.. Kita plak susah hati dan sedih.. ptutnya kita happy la.. Allah Maha Adil kan.. mngkin Allah uji kita cmtu utk mghapus dosa kita yg lalu..

Kita diberikan pahala dlm byk cara dan sebab.. Tadi kita dapat kesenangan, kita bsyukur.. Alhamdulillah dh dpt pahala syukur.. skrg Allah uji kita pula dgn ujian dan kita bsabar, alhamdulillah dapat pula pahala sabar.. kalau tidak bila lagi dpt mrasa pahala sabar klu tak pada masa2 susah n duji cmni.. kan??

Ksmpulannya utk entry aku kali ni,

“Banyakkan bsabar dlm hdup kita..”

ya, kita mngkin rse berat.. sng je ckp nak sabar, buatnye susah.. Tapi ikhlaskan lah diri.. ketahuilah Allah sedang berbicara dengan kita..sdg mmerhatikan kita.. Nk tgk progress kita cmne.. Jalan Allah tu indah, dan keindahan utk kita akan tiba bila smpai masanya.. Bila kita dh lalui smua ujian tu, kita pasti akan nmpak hikmahnye nape Allah bg kita ujian cmtu.. mse tu tnpa kita sdar, hati kita akan tdetik..

“MasyaAllah.. Patutlah jd cmtu.. Klu tak jd cmtu, xkn dpt aku rse seindah cmni..”

Wallahualam.. Maafkan segala kkhilafan..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...