Apr 3, 2011

-Allah ada..-

Bismillah..
“Don’t tell Allah how big your problems are, but do tell your problems how big Allah is”
Semalam masa usha2 wall syahirul (syahirul.com), nampak status ni.. Atcually aku slalu gak dok like2 status syahirul ni, tp smlm tgerak nk usha wall dia, alhamdulillah byk ilmu n manfaat aku dpat.. Korang g la baca blog dia n add dia kat fb.. mmg tak nyesal.. best.. (sempat plak aku promote syahirul.com kan..) blog kretamayat pun best gak.. layan.. ^_^
ok, back pada pkataan berwarna merah..
korang bila baca ayat tu, korang rasa apa? korang pk apa? ade tak rse macam..
“eh2, tu aku selalu buat..”
bila baca ayat ni..
“Don’t tell Allah how big your problems are”
dan..
“err.. jarang sgt buat mende ni.. (atau tak pernah tpk nak buat pun)”
bila baca ayat ni..
“..but do tell your problems how big Allah is”
Serius bila baca ayat tu, trus aku otomatik je rse malu.. Sebab?? Sebab aku slalu rs sdih yg amat n nangis smbil hembus2 hingus bila ade masalah.. Smbung lg nangis2 dpn Allah, nangis2 mcm aku sorg je ade mslh besar atas muka bumi ni.. tu blum lagi add ngn moody nye.. -_-' The reasons to do all of that??
“Allah tolong la aku.. nak Allah selesaikan smua masalah..”
Bukan maknanya aku suruh korg jgn nangis2 doa n minta kat Allah.. Tapi jadikan diri kita lebih berani bhadapan dgn masalah hdup.. Ape je yg kita buat atas muka bumi ni, hatta nak buat kputusan pun smuanya di tangan Allah.. kita xde kuasa pun.. Tapi jgn asyik mngeluh n komplen je, usaha nye xde..
Beranilah cabar diri sendiri n masalah kita tu,
“Aku kena kuat, aku kena sabar, sebab Allah ada.. Allah sentiasa ada dgn hamba2Nya.. Allah sedang mnguji aku..”
jgn penah takut bhadapan dgn masalah kita sndiri.. Kne ingat, wlu sesukar mana pun, Allah ada..
Bila masalah slesai, jgn lupa ucap alhamdulillah.. Sebab apa skali pun, Allah la yg telah bantu kita utk slesaikan smua mslh tu.. Klu diikutkan kita ni, xmampu pun nak slesaikan, nak harungi pun xmampu.. Jgn pernah rasa..
“sebab akulah msalah ni selesai..”
sebab apa2 pun, hakikatnya Allah yg aturkan sgalanya supaya masalah tu dselesaikan utk kita.. Alhamdulillah.. Trima kasih Allah.. ^^ (thanks to 'you' yang ajar sy ttg hakikat.. alhamdulillah, dh faham.. ^_^)
Tapi bila tgk video cubaan bunuh diri baru2 ni (nak lompat dr shopping mall), aku tpk sejenak..
Dorg ni masuk kategori mana ye?? Ngadu kat Allah yg dorg ade masalah besar pun tak, berani mghadapi masalah besar dlam hdup lagilah tak.. hurm.. Allah Maha Mengetahui..

Wallahualam..

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...