Jun 3, 2013

Jom jalan- jalan..

Bismillah.. 
Assalammualaikum.. 

Hujung minggu lepas abang ajak ke kenduri kawan. Bukan satu, 2 buah kenduri.. satu kat Negeri Sembilan, satu lagi kat Kuala Terengganu.. Mula -mula abang decide nak pilih satu kenduri je, sebab jarak kedua-duanya bukan dekat, jauuuhhhh.. Tapi sebab dua- dua kawan abang ni sudi luang masa masa kenduri kami hari tu, saya ajak abang luangkan masa juga untuk diorang. Kira bayar hutang lah!! =)

Jumaat malam lepas balik kerja, kami berdua pun bertolak ke destinasi pertama, Negeri Sembilan. Attend kenduri Hanis & Nana. Oleh sebab kami datang sehari awal, so singgah tidur kat Sutera Hotel area Seremban 2. Esoknya attend wedding, abang sempat jumpa semua kawan-kawan dia.. Happy betul dia dapat lepas rindu ye.. ^_^


Barakallah untuk Hanis & Nana.. Semoga rumahtangga yang dibina dilimpahi sakinah, mawaddah dan warahmah.. 

Lepas tu terus bertolak balik ke Dungun. Sampai area Genting Sempah, abang tanya "Sayang, tak nak singgah Genting dulu?".. Saya apa lagi, laju je "Nakkkkkkkk".. Lagipun abang tak pernah sampai lagi, saya dah selalu pergi dengan family.. Masa nak naik ke Genting, berapa kali nampak kereta rosak tepi jalan, siap berasap-asap.. Cuak je, takut kereta kami pun rosak.. Tapi alhamudulillah, sampai jugak.. Ramai betul manusia, dah nama pun musim cuti sekolah. Banyak hotel 'fully booked', yang 'available' pun harga sampai RM300++.. Saya cakap kat abang, "InsyaAllah, lain kali kita datang lagi ye.. kali ni kita datang ambil gambar je". 


So kami teruskan lagi perjalanan ke Dungun.. Lebih kurang pukul 12 lebih, kami sampai rumah mak. Kesian mak, dah tertidur kat ruang tamu tunggu kami sampai.. Terima kasih mak, sayang mak.. =)

esoknya (2/6/2013), kami bertolak ke terengganu pula. attend kenduri sahabat baik abang masa kat sekolah teknik dulu. Tak sempat nak snap gambar pengantin, masa kami sampai pengantin tengah sedap makan.. Jangan ganggu!! =) 

Singgah kejap ke Masjid Kristal.. Saya teringin sangat nak masuk Taman Tamadun Islam, tapi cuaca panas yang amat. Memang terik. Saya dah pening kepala, abang dah risau.. So kami pun gerak balik.. Sebelum tu, singgah beli keropok lekor dulu.. Lebih kurang pukul 5 lebih kami sampai semula rumah mak.. Busy nak pack barang dah.. Kejap je dapat jumpa mak dengan tok.. =(




Lebih kurang pukul 2 pagi, sampai Johor.. Letih, tapi rasa berbaloi.. InsyaAllah ade masa, jom jalan- jalan lagi.. ^_^

Apr 2, 2013

Baitulmuslim kami..

Bismillah..

Assalammualaikum semua.. Semoga hari ini dijalani dengan lebih baik dari hari- hari sebelumnya.. Alhamdulillah dengan nikmat iman, Islam yang masih Allah izikan bertapak dalam diri kita.. SubhanaAllah.. Nikmat yg tiada galang gantinya.. Sayang Allah..

*******************************************************************************

Hampir 2 bulan melayari hidup berumahtangga, alhamdulillah.. Allah masih melimpahkan sakinah, mawaddah dan warahmah yang tiada taranya.. SubhanaAllah.. Dari sehari ke sehari, saya lebih mensyukuri hadirnya abang dalam hidup.. Tak pernah sekali merasakan pemilihan saya satu kesilapan.. Kekurangan dan kelebihan abang satu warna hidup indah dalam hidup saya.. Alhamdulillah..

Saya pula selepas nikah, hati cepat sangat sensitif.. Saya mudah terasa.. Pastu saya ni memang jenis degil dan keras kepala.. Abanglah yang sabar dan tenang melayan karenah saya.. Kadang-kadang melihatkan kesabaran dia, hati terus cair.. Hujung minggu lepas keluar 'dating halal' dengan abang, saya ambil peluang tanya pada abang..


"Abang, kenapa lepas nikah abang penyabar sangat? Dulu sebelum nikah, abang keras je.. Ego je.."

Jawab abang 


"Sebab sayang kan amanah abang.. Kena tegur dengan hikmah.. Dulu sebelum nikah, kita belum ada pape ikatan lagi.."

Saya terdiam dengar jawapan abang.. Rasa malu je, sebab selalu sangat 'protes' tak bertempat.. =(

Balik dari kerja sekarang, saya bergegas balik nak memasak.. Saya pelbagaikan masakan, cuba masakan baru yang saya tak pernah try lagi.. Abang bila balik je, memang terus masuk dapur bantu saya.. Masa tulah masing-masing sibuk mengusik, bercerita macam-macam.. Saya sibuk memasak, abang tolong masak nasi dan basuh pinggan mangkuk.. Lepas maghrib jemaah, baru makan malam sama-sama.. 

Semalam saya cuba masak, masak lemah kubis.. saya memang suka makan masak lemak, tapi seumur hidup memang tak pernah cuba masak.. Lagi- lagi saya tak berapa confident kalau masak ade santan.. Automatik fikir masakan yang ada santan ni, jatuh kategori masakan yang susah nak buat.. Tapi semalam saya call mama, tanya resepi.. Saya ikut sebijik macam mama suruh, alhamdulillah menjadi.. Dan for the first time saya tahu abang rupanya suka juga masak lemak.. Pasni dah ada confident sikit nak masak lagi.. Kali ni takde gambar nak tepek, dah habis licin semuanya.. =)

Oklah, ni je untuk kali ni.. insyaAllah lain kali saya update lagi.. Doakan yang terbaik untuk baitulmuslim kami ye..

Wasalam..

P/s : Selamat hari lahir untuk abah.. Birthday abah semalam.. Semoga abah diberikan kesihatan yang baik.. dan pertambahan umur ni akan memberi 1001 rahmat dan barakah untuk abah.. amin..

Mar 21, 2013

First Entry as Zaujah

Bismillah.. Assalammualaikum.. =)

Fuh.. Fuh.. Tiup sikit sawang *cough*.. Lama sgt tak update blog.. Username pun smua lupa.. Nasib password xpernah lupa.. kalau tak gamaknye mmg berakhir la riwayat blog ni smpi bebila.. 

Spnjang tak update blog ni, banyak sgt kalau nak dceritakn.. 


perubahan fasa kehidupan (single, sekarang dan berdua.. alhamdulillah)
Fasa mengenali dan belajar tentang satu sama lain masih berterusan dari hari ke hari.. SubhanaAllah, hidup terasa indah.. Ada masa, kami 'dating halal' berdua.. Tenang rasa.. Moga Allah memberkati, melimpahi rahmah, kasih syg dan ketenangan yang berterusan ke atas baitulmuslim kami.. Amin.. Masih jauh lagi perjalanan kami, masih banyak impian dan cita2 yg blum tcapai.. Moga dipermudahkan..

Hidangan untuk suami.. =)

Sekarang balik kerja dah bergegas nak balik rumah.. xsabar nak masak utk abg.. Hari pertama, masakkan sup patola, ikan bakar dalam aluminium foil dan sambal kicap.. Mmg gabranya, buat sy serba tak kena.. Abg pula jenis suka nak meneman kat dapur, rajin nak menolong.. Tapi sy plak yg xbiasa.. Habisnya, sy tolak abg ke ruang tamu.. hehe.. slesai abg baca doa makan, muka sy dah kelat.. risau.. ni kali pertama suami nak makan masakan sy.. First suapan, abg pandang arah sy, "sedddaaappppp...".. ok, lega!! dah boleh makan dgn tenang.. Abg makan smpi bertambah, hirup sup patola sampai licin periuk.. Alhamdulillah, xmmbazir.. =)

Hari kedua, dah ok sikit.. dah mula bg ruang kat abg nak tolong  sikit2.. kali ni kami masak ayam masak kicap dengan sayur campur.. Alhamdulillah, abg suka.. Memang makanan cukup untuk berdua, smuanya selesai masuk ke perut.. xde yang lebih, xde yang kurang.. alhamdulillah.. =) 


Proses masuk rumah baru..

Alhamdulillah, kami pun dah start masuk rumah baru (setelah beberapa masalah).. First time datang tengok rumah, first word keluar dari mulut abg.. "Allah!!" (suara keluhan..) 

Keadaan rumah memang sgt teruk: 
- sampah penyewa sebelum ni tinggalkan cmtu je 
- tandas rosak
- air takde kat tingkat atas
- masalah anai-anai
- pintu tandas, paip dan tangki rosak
- pintu utama xboleh nak kunci

Kami gotong royong sama2 bersihkan rumah tu.. Oleh sebab kami masing2 kerja, balik kerja jela boleh nak kemas rumah tu sikit2.. Bila rumah dah bersih, abg nak cat baru.. saya ikutkan je.. kebetulan minat kami sama, jadi terus beli cat.. Start cat sikit2 mana yang tdaya.. Sambil tu abg lah bhempas pulas betulkan smua kerosakan dalam rumah.. 

Alhamdulillah, takat skrg dah berisi sikit rumah tu.. tingkat bawah smua dah slesai cat, tinggal nak buat kemasan sikit2.. pasni nak kne sambung kat tingkat atas plak.. =) Doakan smuanya boleh diselesaikan hujung mnggu ni. insyaAllah.. =)





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...