Mar 21, 2013

First Entry as Zaujah

Bismillah.. Assalammualaikum.. =)

Fuh.. Fuh.. Tiup sikit sawang *cough*.. Lama sgt tak update blog.. Username pun smua lupa.. Nasib password xpernah lupa.. kalau tak gamaknye mmg berakhir la riwayat blog ni smpi bebila.. 

Spnjang tak update blog ni, banyak sgt kalau nak dceritakn.. 


perubahan fasa kehidupan (single, sekarang dan berdua.. alhamdulillah)
Fasa mengenali dan belajar tentang satu sama lain masih berterusan dari hari ke hari.. SubhanaAllah, hidup terasa indah.. Ada masa, kami 'dating halal' berdua.. Tenang rasa.. Moga Allah memberkati, melimpahi rahmah, kasih syg dan ketenangan yang berterusan ke atas baitulmuslim kami.. Amin.. Masih jauh lagi perjalanan kami, masih banyak impian dan cita2 yg blum tcapai.. Moga dipermudahkan..

Hidangan untuk suami.. =)

Sekarang balik kerja dah bergegas nak balik rumah.. xsabar nak masak utk abg.. Hari pertama, masakkan sup patola, ikan bakar dalam aluminium foil dan sambal kicap.. Mmg gabranya, buat sy serba tak kena.. Abg pula jenis suka nak meneman kat dapur, rajin nak menolong.. Tapi sy plak yg xbiasa.. Habisnya, sy tolak abg ke ruang tamu.. hehe.. slesai abg baca doa makan, muka sy dah kelat.. risau.. ni kali pertama suami nak makan masakan sy.. First suapan, abg pandang arah sy, "sedddaaappppp...".. ok, lega!! dah boleh makan dgn tenang.. Abg makan smpi bertambah, hirup sup patola sampai licin periuk.. Alhamdulillah, xmmbazir.. =)

Hari kedua, dah ok sikit.. dah mula bg ruang kat abg nak tolong  sikit2.. kali ni kami masak ayam masak kicap dengan sayur campur.. Alhamdulillah, abg suka.. Memang makanan cukup untuk berdua, smuanya selesai masuk ke perut.. xde yang lebih, xde yang kurang.. alhamdulillah.. =) 


Proses masuk rumah baru..

Alhamdulillah, kami pun dah start masuk rumah baru (setelah beberapa masalah).. First time datang tengok rumah, first word keluar dari mulut abg.. "Allah!!" (suara keluhan..) 

Keadaan rumah memang sgt teruk: 
- sampah penyewa sebelum ni tinggalkan cmtu je 
- tandas rosak
- air takde kat tingkat atas
- masalah anai-anai
- pintu tandas, paip dan tangki rosak
- pintu utama xboleh nak kunci

Kami gotong royong sama2 bersihkan rumah tu.. Oleh sebab kami masing2 kerja, balik kerja jela boleh nak kemas rumah tu sikit2.. Bila rumah dah bersih, abg nak cat baru.. saya ikutkan je.. kebetulan minat kami sama, jadi terus beli cat.. Start cat sikit2 mana yang tdaya.. Sambil tu abg lah bhempas pulas betulkan smua kerosakan dalam rumah.. 

Alhamdulillah, takat skrg dah berisi sikit rumah tu.. tingkat bawah smua dah slesai cat, tinggal nak buat kemasan sikit2.. pasni nak kne sambung kat tingkat atas plak.. =) Doakan smuanya boleh diselesaikan hujung mnggu ni. insyaAllah.. =)





LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...