Apr 2, 2013

Baitulmuslim kami..

Bismillah..

Assalammualaikum semua.. Semoga hari ini dijalani dengan lebih baik dari hari- hari sebelumnya.. Alhamdulillah dengan nikmat iman, Islam yang masih Allah izikan bertapak dalam diri kita.. SubhanaAllah.. Nikmat yg tiada galang gantinya.. Sayang Allah..

*******************************************************************************

Hampir 2 bulan melayari hidup berumahtangga, alhamdulillah.. Allah masih melimpahkan sakinah, mawaddah dan warahmah yang tiada taranya.. SubhanaAllah.. Dari sehari ke sehari, saya lebih mensyukuri hadirnya abang dalam hidup.. Tak pernah sekali merasakan pemilihan saya satu kesilapan.. Kekurangan dan kelebihan abang satu warna hidup indah dalam hidup saya.. Alhamdulillah..

Saya pula selepas nikah, hati cepat sangat sensitif.. Saya mudah terasa.. Pastu saya ni memang jenis degil dan keras kepala.. Abanglah yang sabar dan tenang melayan karenah saya.. Kadang-kadang melihatkan kesabaran dia, hati terus cair.. Hujung minggu lepas keluar 'dating halal' dengan abang, saya ambil peluang tanya pada abang..


"Abang, kenapa lepas nikah abang penyabar sangat? Dulu sebelum nikah, abang keras je.. Ego je.."

Jawab abang 


"Sebab sayang kan amanah abang.. Kena tegur dengan hikmah.. Dulu sebelum nikah, kita belum ada pape ikatan lagi.."

Saya terdiam dengar jawapan abang.. Rasa malu je, sebab selalu sangat 'protes' tak bertempat.. =(

Balik dari kerja sekarang, saya bergegas balik nak memasak.. Saya pelbagaikan masakan, cuba masakan baru yang saya tak pernah try lagi.. Abang bila balik je, memang terus masuk dapur bantu saya.. Masa tulah masing-masing sibuk mengusik, bercerita macam-macam.. Saya sibuk memasak, abang tolong masak nasi dan basuh pinggan mangkuk.. Lepas maghrib jemaah, baru makan malam sama-sama.. 

Semalam saya cuba masak, masak lemah kubis.. saya memang suka makan masak lemak, tapi seumur hidup memang tak pernah cuba masak.. Lagi- lagi saya tak berapa confident kalau masak ade santan.. Automatik fikir masakan yang ada santan ni, jatuh kategori masakan yang susah nak buat.. Tapi semalam saya call mama, tanya resepi.. Saya ikut sebijik macam mama suruh, alhamdulillah menjadi.. Dan for the first time saya tahu abang rupanya suka juga masak lemak.. Pasni dah ada confident sikit nak masak lagi.. Kali ni takde gambar nak tepek, dah habis licin semuanya.. =)

Oklah, ni je untuk kali ni.. insyaAllah lain kali saya update lagi.. Doakan yang terbaik untuk baitulmuslim kami ye..

Wasalam..

P/s : Selamat hari lahir untuk abah.. Birthday abah semalam.. Semoga abah diberikan kesihatan yang baik.. dan pertambahan umur ni akan memberi 1001 rahmat dan barakah untuk abah.. amin..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...